Piaţa asigurărilor RCA intră pe o traiectorie în scădere. După ce a cunoscut creșteri semnificative de preț atât la nivelul întregului segment, cât și la nivelul individual al fiecărei companii care activează pe această linie, vânzările au scăzut cu 8% în primele 3 luni din 2023, ajungând la 2.14 mld. lei, anunță zf.ro.
La finalul primelor 3 luni din 2023, piața RCA a înregistrat o scădere a volumului primelor brute subscrise de 8%. Potrivit informațiilor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluția pieței asigurărilor din T1/2023, ea a ajuns la 2.14 miliarde de lei.
Efectul de boom și-a pierdut din putere, după ce jucătorii și-au reechilibrat portofoliile. Totul s-a întâmplat în ciuda faptului că anumite creșteri consistente din 2022 au dus întregul segment RCA și piața la un nou record.
Te-ar putea interesa și: Mai mulți români își vor putea permite să cumpere mașini electrice. Prețurile autoturismelor vor fi reduse considerabil în următorii ani
Pe piața de asigurări și-au făcut loc noi asigurători. Începând cu primele luni din 2023, piața încearcă să se stabilizeze, dar o nouă împărțire a cotelor este la doar câteva luni distanță, făcând referire la foștii clienți Euroins. Euroins a intrat în faliment de pe data de 9 iunie 2023. Hotărârea a fost adoptată de Tribunalul București. Decizia instanței este importantă pentru toți asigurații și păgubiții companiei. În termen de 90 de zile de la acel moment, polițele de asigurare emise de Euroins vor înceta de drept, cu excepția celor de garanții.
Așadar, românii mai beneficiază de asigurare din partea companiei Euroins doar până la data de 8 septembrie 2023. Cererea formulată de ASF a fost admisă de Tribunalul București, iar în temeiul art. 25 – raportat la art. 262 din Legea nr. 85/2014 în ceea ce privește procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, a fost dispusă deschiderea procedurii de faliment împotriva Euroins.
„Pentru primele luni ale acestui proiect ne propunem să asigurăm cât mai multă stabilitate și claritate tuturor celor implicați. Vom fi atenți în mod particular la gestionarea costurilor, pentru bunul mers al procedurii.
În al doilea rând, fiindcă vorbim de al doilea faliment pe piața de asigurări din ultimii doi ani, suntem conștienți de impactul sistemic pe care această situație o are și vom folosi instrumentele digitale special create pentru a eficientiza tot procesul.
Contăm pe buna colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, Fondul de Garantare a Asiguraților și celelalte autorități implicate. Așa cum v-am obișnuit, vom asigura transparența întregului proces”, spune Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.
Termenele legale stabilite de Tribunalul București pentru depunerea cererilor de înscriere la masa credală sunt următoarele:
a) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanțelor 24.07.2023
b) termenul de verificare a creanțelor, de întocmire și publicare în BPI a tabelului preliminar de creanțe 04.08.2023
c) termenul de definitivare a tabelului creanțelor 28.08.2023 d) data primei ședințe a adunării generale a creditorilor 08.2023
Termenul de 90 de zile nu se aplică în cazul contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – Garanții, prevăzută în secțiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 237/2015, în ceea ce privește autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare. Termenul de drept este de 150 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.
Citește și despre următorul subiect: Percheziții la RAR București. Sute de mașini au trecut de inspecții cu documente false. Poliţia anunţă că va cere reexpertizarea autovehiculelor