Românii sunt încă sceptici cu privire la piața crypto, recesiunea, criza economică și războaiele fiind printre elementele care contribuie activ la incertitudinea și teama oamenilor de a investi într-un domeniu considerat, în continuare, speculativ.
Aprobarea ETF-urilor au deschis calea instituțiilor pentru piața crypto, în 2024. Acest lucru a crescut optimismul celor preocupați de domeniu, dar la fel de rapid a scăzut câteva luni mai târziu, odată cu scîderea prețului Bitcoin (BTC), cea mai populară monedă digitală, cu o dominanță de 56%. A doua cea mai populară monedă este Ethereum (ETH), cu o dominanță de 15%.
Citește și: Panică pe piaţa crypto. Ce urmează pentru Bitcoin şi care sunt planurile investitorilor
Cele două monede digitale, considerate „mari”, au crescut puternic față de minimele înregistrate în „bear market”, în timp ce proiectele „mici și riscante” au ajuns la minime istorice.
Astfel, frica celor care au investit sume importante pentru astfel de monede a crescut considerabil, portofliilor fiind, practic, pe minus.
„Să nu uităm de la ce a plecat totul: piața crypto a explodat în pandemia COVID, când au fost tipăriți bani pe care oamenii i-au dus în zona aceasta. Au cumpărat monede digitale, în speranța că se vor îmbogăți peste noapte. Atunci a crescut piața crypto, dar atenție, ea nu mai valorează nici 3 trilioane de dolari, în condițiile în care capitalizarea Apple e la aceeași sumă. Deci nu e atât de relevantă, la nivel internațional”, a precizat analistul economic Adrian Negrescu, pentru Ziare.com.
Potrivit specialistului, oamenii vor deveni mai interesați de piața crypto atunci când aceasta se va transforma din speculă într-o utilitate.
„Criptomonedele vor fi cu adevărat folositoare atunci când vom putea să cumpărăm ceva concret cu ele. În România începuseră la un moment dat să cumpere mașini, dar aceste tendințe s-au estompat. Nu mai poți face nimic cu aceste monede: dacă ai un Bitcoin de exemplu, nu ți-l acceptă aproape nimeni, pentru achiziționarea unui produs sau serviciu. Din păcate, pentru toate monedele digitale nu există decât acest argument speculativ”, a mai precizat analistul economic.
Citește și: Află chiar acum răspunsurile la cele mai comune întrebări despre crypto
Până când românii vor fi cu adevărat interesați de investițiile în crypto, piața va fi controlată de mai multe reglementări.
„Mă aștept la creșterea reglementărilor în acest domeniu. Ministrul Boloș vorbea despre faptul că inclusiv în România începe să intervină o monitorizare pentru ceea ce se întâmplă în această piață. Sunt, din păcate, din ce în ce mai mulți oamenii care nu-și plătesc impozitele din profiturile obținute în crypto, iar acest lucru se traduce în pierderi pentru toate țările care permit tranzacționarea cu aceste vehicule financiare”, a mai explicat Adrian Negrescu