- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inflaţia şi cererea mare au crescut piaţa imobiliară cu 10% în trimestrul trei din 2024. Prognoza pentru 2025

24 Oct, 20:29 • Cornel Ghimeșan
Piața imobiliară din România a înregistrat o creștere de 10% în trimestrul trei din 2024, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit unui raport al companiei de consultanță imobiliară RE/MAX România. Evoluția a fost influențată de doi factori principali, inflația și o cerere tot mai mare pentru achiziții imobiliare.
Inflaţia şi cererea mare au crescut piaţa imobiliară cu 10% în trimestrul trei din 2024. Prognoza pentru 2025

Piaţa imobiliară din România a crescut cu 10% în T3 2024. În același interval, birourile companiei au înregistrat creșteri de cca. 12% în ceea ce privește valoarea tranzacțiilor realizate, în condițiile unui volum asemănător de intermedieri. Potrivit reprezentanților RE/MAX, creșterile valorice se remarcă și mai mult la nivelul anului curent: comparând T3 cu T1 2024, birourile companiei au înregistrat creșteri de 30% în vânzări.

Piața imobiliară a crescut cu 10% în trimestrul trei din 2024

Specialiştii în imobiliare consideră că această tendință de creștere a fost susținută de reducerea costurilor de finanțare și ofertele atractive ale băncilor pentru creditele ipotecare, care au sporit încrederea cumpărătorilor pe piață. În același timp, inflația a contribuit la o schimbare a priorităților financiare ale românilor, determinându-i să investească în proprietăți imobiliare pentru a-și proteja economiile de devalorizare.

„Ne așteptăm ca această tendință de creștere a pieței să continue, cu o posibilă presiune pe prețuri în 2025, în condițiile în care stocul de locuințe noi continuă să scadă”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România, citat de forbes.ro.

Citeşte şi: Românii care primesc cel puţin 1.000 de lei de la stat până la finalul anului 2024. Când intră banii pe card

Pe de altă parte, piața rezidențială continuă să fie motorul principal al tranzacțiilor, peste 80% din totalul celor înregistrate de RE/MAX România în T3 2024, 9% fiind reprezentat de segmentul terenuri, iar restul de comercial și industrial. De asemenea, apartamentele de două camere rămân cele mai tranzacționate, oferind un echilibru între preț și funcționalitate, în special pentru cumpărătorii cu bugete medii. Există, de asemenea, o cerere crescută pentru locuințele din zonele limitrofe ale marilor orașe, unde prețurile sunt mai accesibile comparativ cu zonele centrale. Pe de altă parte, apartamentele vechi rămân o alternativă populară în detrimentul celor noi, datorită prețurilor mai mici.

Citeşte şi: Finanțări masive pentru Rabla Plus. Aproape un milion de lei pentru susținerea mobilității ecologice

Pentru 20025, pe fondul scăderii stocului de locuințe noi, se preconizează o creștere de până la 15-20% a prețurilor pentru anumite segmente ale pieței. Potrivit RE/MAX, scăderea constantă a ofertei de locuințe noi și întârzierile în emiterea autorizațiilor de construire vor pune presiune pe prețuri, în special în contextul cererii crescute.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult