- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Piața imobiliară din București, creștere semnificativă în iulie 2024. Experții anunță că prețul pe metru pătrat va atinge un nivel record

18 Jun, 22:38 • Adrian Popovici
Piața imobiliară din București se aproprie de un preț mediu record pe metrul pătrat construit în luna iulie.
Piața imobiliară din București, creștere semnificativă în iulie 2024. Experții anunță că prețul pe metru pătrat va atinge un nivel record

Luna iulie aduce schimbări semnificative pe piața imobiliară din București, cu prețurile apartamentelor noi și vechi atingând noi niveluri record. După cum arată experții de pe piață, situația celor care au deja un apartament, luat prin credit, pare a fi un pic mai bună odată cu scăderea IRCC, notează Antena 3 CNN.

Conform datelor specialiștilor, prețul mediu pe metru pătrat construit va ajunge la 1723 euro în București, marcând o creștere anuală impresionantă de peste 11%. Această evoluție reflectă o tendință ascendentă persistentă, care afectează nu doar pe cei care doresc să cumpere, ci și pe cei care se confruntă cu costuri tot mai mari pentru chirii.

Deși situația din București pare a fi tot mai complicată pentru cei care își doresc un par a primi vești ceva mai bune sunt mai puțin severe. De la 1 iulie, indicele IRCC, utilizat pentru calculul ratelor acestor credite, va înregistra o ușoară scădere, de la 5,90% la 5,86%. De exemplu, pentru un credit ipotecar de 50.000 de euro pe 30 de ani, această ajustare va duce la o micșorare a ratei lunare cu aproximativ 7 lei, în comparație cu nivelul din prezent.

Piața imobiliară din București
Piața imobiliară din București

Te-ar putea interesa și: Prețurile la locuințe au atins un record istoric. Cât costă apartamentele din cele mai cunoscute orașe din România în 2024

Prețurile din București ating un nivel record

În contrast, cei care nu au încă un credit ipotecar și iau în considerare achiziționarea unei locuințe se confruntă cu provocări majore. Prețurile apartamentelor noi continuă să urce, iar nivelurile atinse în București și alte mari orașe precum Brașov și Iași confirmă o tendință de creștere generalizată. Apartamentele noi au atins o valoare medie de 1723 euro/mp, în timp ce cele vechi au ajuns la 1705 euro/mp, ambele fiind recorduri pentru piața locală.

În contextul unei piețe imobiliare din ce în ce mai tensionate în București, cât și în restul țării, luna iulie 2024 aduce cu sine provocări financiare crescânde pentru cei interesați de achiziționarea unei locuințe.

Chiriile au înregistrat, de asemenea, o creștere medie de 11% în ultimul an, subliniind presiunea continuă asupra bugetelor gospodăriilor care nu dețin propriul imobil. Pentru mulți dintre aceștia, accesul la o locuință devine din ce în ce mai dificil, pe măsură ce prețurile imobiliare ating noi vârfuri în București și în alte orașe mari din România.

Citește și: Prețul incredibil la care ANAF scoate la vânzare un apartament în unul dintre cele mai frumoase orașe din România! Când are loc licitația