Se pare că mărirea prețului locuințelor noi va fi domolită de accelerarea valului de renovare a proprietăților rezidențiale vechi. Tocmai din acest motiv, românii vor asista la scăderea diferențialului dintre dinamica tarifului proprietăților rezidențiale noi și a tarifului celor existente, informează wall-street.ro.
În ciuda faptului că dobânzile vor rămâne ridicate, impactul negativ asupra prețului proprietăților rezidențiale va fi moderat de reducerea inflației și redresarea puterii de cumpărare a populației. Preferința pentru locuințele noi va menține tariful acestora în creștere. Ritmul mediu anual al prețurilor proprietăților rezidențiale în perioada 2020 – 2022 a fost de 5.4%. Intervalul menționat a fost caracterizat de crize succesive, iar atunci a fost înregistrat cel mai mic ritm din Uniunea Europeană.
Te-ar putea interesa și: Străinii preferă apartamentele și vilele din Pipera! Care este motivul pentru care zona aceasta imobiliară a explodat
Prețul locuințelor noi a crescut ceva mai rapid (5.6%) decât tariful celor deja existente (5%). Comparativ cu ritmul de creștere al prețurilor proprietăților rezidențiale în UE, ritmul din România a fost al zecelea cel mai mic pentru locuințele noi și al șaptelea cel mai mic pentru cele deja existente.
România s-a aflat printre puținele țări în care tariful proprietăților rezidențiale noi a crescut mai rapid decât prețul pentru cele deja existente, în perioada 2020 – 2022. Prețul proprietăților rezidențiale a crescut mai lent, în comparație cu tarifele de consum armonizate. Față de țările de regiune, dinamica tarifului locuințelor din România se poate considera moderată și piața proprietăților rezidențiale este mai echilibrată.
Ritmul mediu anual al perioadei 2020 – 2022 pentru proprietățile rezidențiale a fost de 14.9% în Cehia, 14.2% în Ungaria și 10.5% în Polonia. Creșterea dobânzilor a provocat o încetinire moderată a prețului proprietăților rezidențiale în primul trimestru din 2023 față de perioada 2020 – 2022, în comparație cu țările de regiune. Ritmul anual al tarifului proprietăților rezidențiale a fost în scădere cu 15% în România, comparativ cu contracția de 93% în Cehia (la 1%), 45% în Polonia (la 5,8%) și 39% în Ungaria (la 8,6%).
Scăderea ritmului din România se datorează în întregime reducerii ritmului prețului proprietăților rezidențiale existente (la 1.5% de la 5%). Tariful locuințelor rezidențiale noi a accelerat. Ritmul anual de creștere s-a dublat în primul trimestru din 2023, în comparație cu perioada 2020 – 2022 (la 10.9% de la 5.6%).
Accelerarea prețului indică existența unei cereri robuste pentru astfel de proprietăți și implicit posibilitatea constructorilor de a transmite mare parte din creșterea costurilor. Ritmul anual al tarifului ambelor tipuri de proprietăți rezidențiale a scăzut, în țările din regiune.
Cea mai rapidă decelerare a avut-o prețul locuințelor rezidențiale noi în Cehia (la -2,1% de la 15,2%) și Ungaria (la 9,1% de la 17,1%). România se află printre țările în care prețul proprietăților rezidențiale noi crește mai rapid decât prețul proprietăților rezidențiale vechi, în T1 din 2023.