- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Piața imobiliară din România se aproprie de criză. Numărul de tranzacții a scăzut brusc în luna mai 2024

11 Jun, 23:01 • Adrian Popovici
Piața imobiliară din România se confruntă cu o serie de probleme. După cum arată Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, numărul tranzacțiilor a scăzut în mai 2024.
Piața imobiliară din România se aproprie de criză. Numărul de tranzacții a scăzut brusc în luna mai 2024

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat datele referitoare la evoluția pieței imobiliare din România pentru luna mai 2024, oferind o imagine detaliată a tranzacțiilor înregistrate în această perioadă. După cum arată acestea, piața imobiliară din țara noastră se află într-un impas, lucru dovedit și de scăderea numărului de tranzacții, notează Mediafax.

Conform informațiilor furnizate de ANCPI, în luna mai 2024 s-au înregistrat un total de 43.601 de tranzacții imobiliare la nivelul întregii țări. Această cifră reprezintă o scădere semnificativă pentru piața imobiliară locală față de luna aprilie, cu nu mai puțin de 18.117 tranzacții mai puține. Mai mult decât atât, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, numărul de imobile vândute a scăzut cu 13.598.

În ceea ce privește distribuția vânzărilor de imobile pe regiuni, Bucureștiul se situează în frunte, cu un total de 7.390 de tranzacții înregistrate în luna mai 2024. Urmează Ilfovul, cu 3.269 de vânzări, și Brașovul, cu 2.271 de tranzacții. La polul opus în piața imobiliară din România, județele Teleorman, Sălaj și Olt înregistrează cele mai mici cifre de tranzacții, cu doar 76, 261 și, respectiv, 299 de imobile vândute în aceeași perioadă.

Piața imobiliară
Piața imobiliară

Te-ar putea interesa și: Anomaliile de pe piața imobiliară din România. Un român a cumpărat 5 apartamente în Italia, cu banii de pe unul vândut în Cluj

Tot mai multe ipoteci în piața imobiliară din România

O altă tendință observată în ceea ce privește dinamica de pe piața imobiliară este creșterea numărului de ipoteci înregistrate în luna mai 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. La nivel național, s-au înregistrat 23.894 de ipoteci, cu 1.806 mai multe decât în luna mai a anului anterior. Bucureștiul conduce și în acest domeniu, cu 4.401 de ipoteci înregistrate, urmat de Ilfov și Timiș, cu 1.928, respectiv, 1.709 de operațiuni de acest gen.

În ceea ce privește vânzările de terenuri agricole de pe piața imobiliară, județele Dolj, Botoșani și Brăila sunt în fruntea clasamentului, cu 627, 448 și, respectiv, 433 de tranzacții înregistrate în luna mai 2024.

Datele oferite de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară conturează o imagine detaliată a dinamicii de pe piața imobiliară din România în luna mai 2024, evidențiind fluctuațiile înregistrate în ceea ce privește numărul de tranzacții și tipurile de proprietăți luate în calcul.

Citește și: Prețurile la locuințe au atins un record istoric. Cât costă apartamentele din cele mai cunoscute orașe din România în 2024