Cea mai căutată meserie pe piaţa muncii. În contextul deficitului de personal calificat, angajatorii sunt dispuși să ofere salarii avantajoase pentru a atrage și a reține specialiști. Astfel, meseriile precum electrician, instalator, bucătar sau mecanic se bucură de o cerere crescută pe piața muncii din România şi pot reprezenta o opțiune viabilă pentru o schimbare de carieră, iar cursurile de calificare nu sunt scumpe și durează puțin, scrie profit.ro.
De exemplu, pentru un electrician în construcţii, salariul poate începe de la aproximativ 4.000 lei pe lună pentru un ucenic, iar pentru cei cu experiență, veniturile pot ajunge la 8.000 – 10.000 lei lunar. Persoanele care lucrează pe cont propriu, de exemplu, prin PFA, dar şi cele care se califică pentru montajul și servisarea echipamentelor de energie regenerabilă, au chiar oportunitatea de a câștiga mai mult, în funcție de complexitatea și volumul lucrărilor realizate.
Electricienii execută o gamă largă de reparații electrice, cum ar fi prize, întrerupătoare, corpuri de iluminat, înlocuirea acestora și montajul tabloului electric, lucrări de montaj și extindere pentru instalațiile necesare plitei și cuptorului electric, boilerelor, ventilatoarelor, iluminatului LED și senzorilor de mișcare.
Cursurile costă între 1.200 și 1.500 de lei, funcție de furnizor, și durează aproximativ cinci luni. Aceste cursuri sunt recunoscute de Ministerul Muncii și Ministerul Educației și sunt valabile în întreaga Uniune Europeană, oferind astfel absolvenților oportunități profesionale extinse. La finalizarea cursului, participanții obțin o diplomă și un supliment descriptiv care detaliază competențele dobândite. De exemplu, un absolvent în calificarea „electrician auto” va fi instruit să efectueze lucrări de întreținere, verificare, depanare, montaj și punere în funcțiune a instalațiilor și circuitelor electrice și electronice pentru mijloace de transport rutier.
Citeşte şi: Lovitură cruntă pentru pensionarii din România. Contribuțiile lor nu mai sunt recunoscute integral!
Condițiile de înscriere la curs necesită o vârstă minimă de 16 ani și absolvirea învățământului minim obligatoriu, respectiv 8 sau 10 clase, în funcție de anul finalizării studiilor. Pentru persoanele care au absolvit în străinătate, sunt necesare actele de echivalare a studiilor în România.