Piața muncii abundă de locuri de muncă pentru toate vârstele, pentru toate gusturile și pentru toate nivelurile de studii, astfel încât tinerii nu mai trăiesc cu frica cu care trăiau părinții și bunicii lor, aceea de a-și pierde serviciul din varii motive.
Angajații zilelor noastre își doresc mai multă flexibilitate, mai mult timp liber, astfel încât ajung să facă slalom printre joburi până îl găsesc pe cel ideal. Iar angajatorii nu au de ales decât să se adapteze acestei tendințe.
„Vom vedea un număr din ce în ce mai mare de angajați și experți care nu mai sunt dispuși să se angajeze cu contracte pe termen lung. Oameni care după o experiență lungă corporatistă își doresc mai multă flexibilitate. Vor alege joburi, proiecte de scurtă durată. Comportamente similare vedem și la generația tânără care dorește mai mult timp liber, se mută mai rapid de pe un job pe altul, se atașează mai puțin de un angajator pe lungă durată. Pentru angajatori acomodarea acestor nevoi nu este deloc ușoară pentru că înseamnă o schimbare majoră a modelului de lucru, a organizării muncii, a culturii organizaționale. Însă vine cu beneficiul accesului la aceasta masa de candidați de care angajatorii au mare nevoie”, a spus Cătălina Magui, Director HR la Societe Generale Global Solution Centre, potrivit economica.net
Pentru următorii ani, se observă o tendință de creștere a cererii pentru analiști financiari specializați în analiza datelor. Majoritatea pozițiilor din departamentele financiare vor necesita cunoștinte solide despre tehnologia blockchain, previzionează specialiștii în Resurse Umane. Odată cu amploarea pe care a luat-o fenomenul inteligenhței artificiale, va creşte și cererea pentru specialiști în inteligența artificială și securitatea cibernetică.
Cei interesați de o carieră în HR, în industria serviciilor de afaceri vor trebui să aibă competențe digitale solide, pentru că multe dintre procesele pe care le implică posturile vor fi complet automatizate, estimează Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL).