Un studiu recent făcut pe angajații din România arată că situația de pe piața muncii este instabilă, mai mult de jumătate dintre români fiind dispuși să renunțe la locul de muncă pe care îl au în prezent. De asemenea, datele indică faptul că cei care muncesc în țara noastră primesc salarii și cu 35% mai mici decât salariile pe care și le-ar dori, notează Economedia.
Datele colectate de 4Service Group evidențiază un decalaj semnificativ între veniturile reale ale angajaților din România și așteptările acestora în ceea ce privește o remunerație echitabilă. Conform acestui studiu, venitul mediu real al respondenților este de 4.349 de lei pe lună, în timp ce salariul dorit este în medie de 5.823 de lei. Aceasta înseamnă că diferența dintre nivelul actual și cel așteptat de remunerare ajunge la 35%, evidențiind o nemulțumire semnificativă în rândul românilor.
În acest context, rezultatele sondajului arată că mai mult de jumătate dintre români, adică 53%, intenționează să își schimbe locul de muncă în următoarele 6 luni. Acest lucru indică un nivel ridicat de mobilitate și dinamism pe piața muncii, sugerând că angajații sunt în căutarea unor oportunități care să le ofere mai multă satisfacție financiară și profesională.
Te-ar putea interesa și: Val de concedieri la firma unui mare producător de echipamente auto din România. Decizia radicală care a lăsat o mulțime de angajați fără locuri de muncă
În ceea ce privește alegerea unui loc de muncă, angajații români iau în considerare o serie de factori precum salariul stabil și plățile suplimentare, 63% dintre respondenți fiind în această situație. Alte priorități includ echilibrul între viața profesională și cea personală, menționat de 41% dintre participanți, și un program flexibil sau posibilitatea de a lucra la distanță, important pentru 35% dintre angajați.
pentru majoritatea angajaților români, securitatea și stabilitatea la locul de muncă joacă un rol esențial, fiind luate în calcul de 54% dintre respondenți. De asemenea, recunoașterea contribuției și a valorii lor ca angajați este crucială pentru 44%, iar satisfacția personală a muncii și sentimentul de semnificație a acesteia sunt importante pentru 42%. Absența presiunii excesive și a stresului este un alt factor important, menționat de 34% dintre respondenți.
Odată cu folosirea internetului în majoritatea aspectelor vieții, angajații din România au început să-l folosească pentru a-și căuta noi locuri de muncă. Cele mai populare site-uri sunt ejobs, utilizat de 74% dintre respondenți, și bestjobs, utilizat de 64%. Totuși, metodele tradiționale, cum ar fi recomandările de la prieteni și cunoștințe, rămân relevante pentru 30% dintre participanți, iar presa locală este încă folosită de 10%.
Studiul a fost realizat în rândul populației active din România, cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, prin metoda interviului online (CAWI) în perioada februarie-martie 2024. Din punct de vedere demografic, 3% dintre respondenți aparțin grupului de vârstă 18-24 de ani, 21% grupului de vârstă 25-34 de ani, 39% grupului de vârstă 35-44 de ani, 25% grupului de vârstă 45-54 de ani și 12% grupului de vârstă 55-64 de ani. În ceea ce privește sexul, 58% dintre respondenți sunt femei, iar 42% sunt bărbați. Majoritatea participanților la studiu, adică 77%, sunt căsătoriți sau trăiesc cu un partener, în timp ce 22% sunt necăsătoriți. De asemenea, 52% dintre respondenți au copii.
Citește și: Trei zile libere în iunie pentru toţi angajaţii din România. Ce prevede Codul Muncii