Piața Obor a fost gazda festivalului OctObor Fest în weekendul 26-27 octombrie 2024. Micii, cârnăciorii, pastrama au sfârâit pe grătare mai mult decât în zilele obișnuite. Iar după o masă pe cinste, udată din plin valuri de bere, clienții s-au prins și într-o horă strașnică. Români, nepalezi, francezi, germani – nu a mai contat limba vorbită atunci când picioarele au început să alerge în ritmul impus de horă.
Într-un singur loc, s-au vândut 10 mii de mici și de două ori mai multe beri.
„Piaţa Obor este incendiară. Îmi place această bere. Cei mai buni mici sunt aici, în această direcţie”, a spus neamțul pentru Observator
Un alt turist, de data asta din Franța, a venit în Obor cu întreaga familie și, pe lângă ce au consumat la fața locului, au mai luat câte ceva și pentru acasă.
Citeste si Când are loc Black Friday 2024 la Altex. Românii se pot bucura de reduceri cuprinse între 30-50%
„O bere, apă pentru copii, murături, sunt din Franţa şi când venim luăm şi ceva de acasă”, a spus francezul.
„Am petrecut foarte frumos. Este o atmosferă incendiară, frumoasă, multă lume, distracţie. Am şi dansat şi am şi mâncat. Nişte mici cu nişte cartofi prăjiţi”, a spus un alt participant la festival.
Nu mai puțin de 30.000 de oameni au participat la OctObor Fest în cele două zile de festival. Iar mulți dintre ei, erau de alte naționalități. Dar chiar și așa, au trăit și au simțit din plin atmosfera de petrecere autentică românească.
„În cele două zile s-au perindat peste 30.000 de oameni aici în Piaţa Obor la cea de-a doua ediţie a Octoborfest. Sunt foarte mulţi străini, am discutat şi eu cu câţiva dintre ei. Se bucură de atmosfera românească”, a explicat Gabriel Dumitru, prezentatorul evenimentului.
Citeste si Floarea-soarelui inovatoare creată de cercetătorii români promite să impulsioneze economia națională
În cele două zile de OctObor Fest, participanții au avut parte de mâncare tradițională de toamnă, must proaspăt și pastramă. DJ Sorin Lupașcu a asigurat atmosfera de festival, mixând muzică old-school direct de pe vinil, iar The Humans, Iulia Dumitrache Band, soliștii Gabriel Dumitru, Andra Matei, Ilie Caras și Ilie Roșu au interpretat muzică live și s-au asigurat că oamenii nu vor sta prea mult așezați la mese.
Piața Obor așa cum arată astăzi a fost construită în anul 2007. Vechea piață a fost cea mai mare, dar și una dintre cele mai vechi piețe agroalimentare din Europa de Est.
În secolele XVII-XVIII, Piața Obor avea o altă destinație. Aici se desfășurau execuțiile condamnaților la moarte prin spânzurare, potrivit Wikipedia. Execuțiile publice în zilele de târg au fost interzise de domnitorul Grigore Ghika în 1823, dar spânzurătoarea a rămas neatinsă până în 1870, când a fost demontată.
În anul 1877 în Piața Obor, pe locul spânzurătorii, negustorii care-și vindeau acolo marfa au vrut să sfințească locul în care altădată erau uciși oameni. Așa că au ridicat o cruce de piatră pe care au numit-o „Crucea negustorilor”. În 2009, pentru a face loc proiectului de reamenajare a pieții, primarul de la acea vreme Neculai Onțanu a dispus mutarea crucii în fața Primăriei sectorului 2 și curățarea ei. Doar că încercarea de curățare a dus la distrugerea acesteia.
Când Consiliul Local al Sectorului 2 a decis în 2006 să ridice o nouă piață, suprafața pieței Obor acoperea circa 9.000 m² de tarabe și circa 2.000 m² de magazine improvizate. Actuala piață cuprinde o clădire cu subsol, parter și două etaje, un subsol cu parcare (suprafață de 5.400 mp, capacitate de 187 locuri), parter pentru piața agroalimentară propriu-zisă (3.909 mp), etajele 1 și 2, pentru magazinele de produse alimentare și de uz gospodăresc (câte 5.000 mp), plus platforma exterioară cu spații de parcare pentru cumpărători (patru parcări supraterane cu o capacitate totală de 364 de locuri.