Un sondaj care a fost realizat de IBC Focus arată cu piața proiectelor de infrastructură va crește considerabil în următoarea perioadă, în timp ce proiectele destinate construcției de spații pentru birouri au decăzut destul de mult, după cum arată perspectiva constructorilor. În contextul acestui sondaj, au fost analizate cele mai mari firme de construcții, iar cei mai puternici 100 de constructori, care au fost selectați pe baza cifrei de afaceri, au fost întrebați care sunt top 3 segmente de piață care sunt estimate a crește în urmpătoarele 12 luni.
Vezi mai multe despre: Infrastructura bucureșteană ia amploare! Licitația pentru Drumul Expres Giulești-Chitila-Autostrada A0 s-a deschis!
Conform acestui sondaj, se arată faptul că cei mai mari constructori au evidențiat că viitorul pe termen scurt se arată a fi optimist, iar șase din zece estimează o creștere a cifrei de afaceri. De asemenea, au fost reflectate și cele mai mari probleme cu care piața, la momentul actual, se confruntă. Totuși, unii dintre ei sunt afectați de creșterea costurilor cu forța de muncă și de costurile materialelor.
Aceste creșteri care s-au produs în contextul prețurilor și a forței de muncă au avut un impact major asupra constructorilor, dar și în privința clienților. Totuși, constructorii nu au întâmpinat impedimente în convinegera clienților săi să își muleze bugetul pe costuriele aferente.
„De asemenea, observăm că marii constructori se orientează către proiecte cu finanțare publică. Astfel, majoritatea covârșitoare a marilor constructori își îndreaptă atenția către infrastructură, sectoru urmat de domeniile utilități și industrial, care se află la egalitate. Mai precis, aproape 85% dintre respondenți plasează infrastructura în topul domeniilor care vor atrage cel mai mare interes în următoarele luni.”, afirmă Andrei Spătaru, CEO IBC Focus, potrivit Economedia.
Pe de altă parte, construcția pentru spațiile de birouri se află la pământ. Trimestrul III din București arată cum chiriașii au fost mult mai interesați de a-și prelungi contractele în clădirile existente decât de spații noi, conform unei analize de specialitate. Potrivit analizei realizate de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate, au fost tranzacționate 158.923 mp, astfel că 104.004 mp au fopst prelungiri de contracte, iar 51.879 mp pentru închirieri de spații noi, în București.
„Observăm astfel că opt din zece constructori (79,21%) estimează o creștere a investițiilor publice anunțate în următoarea perioadă. Cu toate acestea, doar 28% prevăd o creștere semnificativă a acestor investiții, în timp ce 20% consideră că anul electoral nu va avea un impact semnificativ asupra investițiilor publice.”, a adăgat Spătaru, potrivit sursei citate.
Intenția de angajare a marilor constructori este foarte mare, sondajul arătând că 57% dintre companiile de top participante la sondaj își doresc să crească numărul constructorilor din echipele lor.
„Lupta pentru atragerea angajaților și câștigarea de proiecte va continua și în următoarea perioadă. 56% dintre marii constructori se așteaptă să crească competiția pe piață, în special din cauza intrării pe piață a noilor jucători și a inovațiilor tehnologice.”, a mai menționat Andrei Spătaru, potrivit sursei citate.
Vezi mai multe despre: Autostrada A0 Sud, doar o promisiune pentru români? Asociaţia Pro Infrastructură: „Turcii de la Alsim Alarko servesc baclavale”