Pilonul II este un instrument de investiții cu randamente semnificative în ultimii ani, banii pe care românii îi investesc în pensiile private fiind tot mai mulți de la an la an. Cu toate acestea, nu toți cei care muncesc și își direcționează o parte din venituri către aceste fonduri știu exact care sunt situațiile în care se pot bucura de banii din pensia lor privată, arată Playtech.
După cum stabilește legea, Pilonul II de pensii private obligatorii are rolul de a veni în completarea pensei de stat, fiind astfel o sursă suplimentară de venit în momentul retragerii din activitatea profesională. Contribuțiile la aceste fonduri sunt obligatorii pentru salariați, o parte din contribuțiile pentru asigurările sociale fiind direcționată către fondurile de pensii administrate privat. Acest sistem mixt asigură diversificarea surselor de venit pentru pensionari și contribuie la stabilitatea financiară pe termen lung.
Te-ar putea interesa și: Cum ajunge curentul electric pe care îl folosim să ne plătească pensiile. Procentul incredibil din Pilonul 2 investit în companiile energetice
După cum explică reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), există doar 3 situații în care românii își primesc banii pe care de-a lungul vieții profesionale i-au investit în fondurile care participă la Pilonul II de pensii.
Experții de la APAPR au mai explicat și faptul că sintagma „încetare a calității de participant face trimitere la retragerea banilor din Pilonul II și părăsirea sistemului. De asemenea, reprezentanții asociației au mai adăugat faptul că nu există alte situații, în afara celor trei prezentate mai sus, în care românii și-ar putea retrage banii din Pilonul II de pensii private.