Această măsură face parte dintr-un proiect mai amplu de revizuire a Normelor de igienă în unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, stabilite prin Ordinul nr. 1456/2020. Ministerul Sănătății a precizat că scopul acestei inițiative este de a proteja sănătatea copiilor și adolescenților, limitând accesul la produse care au un impact negativ asupra sănătății lor.
„Pe lista produselor interzise la vânzare în incinta unităților de învățământ preșcolar, pe lângă băuturile alcoolice, energizante, cafea, substanțe psihoactive și produse de tutun, vor fi introduse și o serie de produse alimentare considerate junk-food, cuprinse într-o listă de ‘alimente nerecomandate preșcolarilor și școlarilor’”, se arată în documentul Ministerului Sănătății.
În plus, proiectul de ordin stipulează că „pe strada de acces a copiilor și tinerilor în unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, cu excepția unităților de învățământ universitar, pe o rază de 500 m, este interzisă comercializarea către minori a alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor conținute în lista prevăzută la art.9 litera a) din Legea nr 123/2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar, a băuturilor energizante, a cafelei și a altor produse interzise minorilor, conform legislației în vigoare, de către unitățile autorizate să comercializeze produse alimentare”.
Lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, conform legislației în vigoare, include alimente cu conținut mare de zaharuri, grăsimi și sare, precum prăjituri, bomboane, hamburgeri, pizza, produse de patiserie, chipsuri, biscuiți, covrigei, sticksuri, snacksuri, alune și semințe sărate. De asemenea, sucurile naturale și alte băuturi răcoritoare, cu excepția apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate, vor fi interzise la vânzare către minori în aceste zone.
Această inițiativă vizează nu doar unitățile de învățământ, ci și alte spații în care se desfășoară activități educative și recreative pentru copii, precum creșe, grădinițe, palate și cluburi ale copiilor, cluburi sportive școlare și centre de vacanță.
Proiectul de ordin este deschis pentru dezbatere publică și așteaptă feedback de la toate părțile interesate. Ministerul Sănătății speră ca noile reglementări să contribuie la îmbunătățirea sănătății și bunăstării copiilor și adolescenților din România.