- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Plăcinta dobrogeană devine proprietatea României. Produsul tradițional românesc a câștigat recunoașterea europeană

06 Mar, 21:52 • Constantin Cristina
Plăcinta dobrogeană devine produsul României cu recunoaștere europeană după un conflict cu Bulgaria de aproape doi ani, deoarece România care are rădăcini dobrogene, a inclus un teritoriu din Bulgaria.
Plăcinta dobrogeană devine proprietatea României. Produsul tradițional românesc a câștigat recunoașterea europeană

Plăcinta dobrogeană a câștigat recunoașterea europeană cu Indicație Geografică Protejată (IGP), după ce Bulgaria și România se afla într-o dispută de aproape doi ani, a anunțat Ionuț Diaconeasa, consilier în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), citat de Agerpres.

Citește și: A fost creată făina din care se face pâinea care ne ţine de foame 4 ore şi scade și riscul mai multor boli

„La ultimele negocieri pe cale diplomatică între ministerele Agriculturii din România şi Bulgaria, în dialog cu Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG Agri) din cadrul Comisiei Europene (CE) s-a ajuns la un acord prin care România va primi recunoaşterea europeană prin înregistrarea produsului „Plăcintă Dobrogeană IGP” şi publicarea acestuia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu toate drepturile, pe termen nelimitat. Opoziţia Bulgariei are la bază istoria comună a regiunii Dobrogea, care a inclus şi un teritoriu din Bulgaria, iar vecinii noştri au făcut o opoziţie hotărâtă şi susţinută aproape doi ani”, a dezvăluit Ionuţ Diaconeasa.

Astfel, Bulgaria se va putea folosi de denumirea „Dobrudzhanka banitsa”, cu caractere chirilice sau latine, doar la nivel local, însă fără recunoaștere IGP timp de 10 ani.

plăcinta dobrogeană
plăcinta dobrogeană

 Plăcinta dobrogeană – aventura istorică 

Totul pentru recunoașterea europeană a desertului a început în 2017, odată cu înființarea Asociaţiei Tradiţional Moesis, care are ca scop promovarea produsul tradițional românesc, dar și construcția de identitate a produselor românești atât pe piețe interne, cât și externe.

În 2018, a fost depusă solicitarea la MADR pentru obținerea recunoșterii europene a produsului „Plăcintă Dobrogeană – Indicaţie Geografică Protejată”. În luna aprilie 2019 s-a încheiat opoziția națională depusă de SC Dobrogea SA, iar dosarul a fost trimis la CE în sistemul electronic ‘eAmbrosia’ în luna mai 2019. Cererea a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE în februarie 2021, ulterior Bulgaria depunând declaraţie motivată de opoziţie. Începând din iulie 2021, CE a invitat opozantul şi solicitantul pentru demararea consultărilor.

Rețeta tradițională a plăcintei dobrogene

Plăcinta dobrogeană este un produs de patiserie copt, precopt, congelat și crud congelat. Conține foi umplute cu brânză amestecată cu caș și ouă, care sunt apoi rulate, încrețite și așezate în formă de spirală în tăvi rotunde.

Greutatea produsului variază între 500 și 2.000 de grame, iar gustul este unul sărat, având o consistență moale și fragedă, a explicat agro.tv.

Alte articole: Produse tradiționale la târgul din curtea Ministerului Agriculturii! Vizitatorii se pot delecta cu tocan, sloi şi pastramă de oaie sau bulz ciobănesc

 

 

Urmărește Daily Business pe Google News