Magazinele de tip cash and carry nu vor mai accepta plăți în numerar de peste 5.000, respectiv 10.000 de lei. Acestea vor fi micșorate cu până la 80%, conform proiectului pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament. Magazinele acestea au la dispoziție circa doua zile de a raporta încasările la bancă de tip numerar iar în cazul plăților cash la dividente, cesiuni creante, împrumuturi, dar și plăți fragmentate, acestea vor avea parte și ele de câteva modificări.
Persoanele juridice vor fi cele care vor fi afectate la plățile cash în cadrul magazinelor de tip Cash and Carry. Afectate sunt următoarele persoane: persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică.
Vom lua pe rând cele trei reguli impuse pentru cumpărăturile la magazinele de tip Cash and Carry. Prima dintre acestea este reprezentată de plățile care sunt efectuate fragmentat. Plățile fragmentate în numerar vor fi și ele, de asemenea, interzise pentru valorile mai mari de 1.000, respectiv 2.000 de lei. O excepție de la regulă o face momentul în care plata în numerar depășește suma de 1.000 de lei, respectiv 2.000 de lei, iar suma depășind acest plafon va putea fi achitată cu ajutorul intrumentelor de plată fără numerar.
O altă problematică este constituită din plafonul pentru numerarul care se va afla în casă. Acesta nu va mai putea depăși suma de 50.000 de lei la sfârșitul fiecărei zile. Această regulă este impuă în proiectul care introduce articolul nou în Legea 70/2015.
Adrian Bența este cel care aduce la cunoștință explicațiile conform cărora aceste hotărâri au fost luate. Totodată, acesta vine și cu exlicații asupra combaterii evaziunii fiscale, un fenomen des întâlnit în România pe care foarte mulți îl practică.
„O sumă de 1.000 și 2.000 de lei este rezonabilă în sensul ăsta, cel care va combate evaziunea va fi chiar magazinul cash and carry. Atunci banii vor trece prin bancă, vor trebui justificați, iar dacă vei fi deschis să justifici acei bani înseamnă că vrei să ai și venituri albe.”, conform Ziare.com, declarație oferită de Adrian Bența.
Totodată, micile buticuri nu au motive și nici posibilitatea de a acumula în casă o sumă de peste 50.000 de lei, astfel că explicațiile au fost aduse tot de Adrian Bența.
„Micii comercianți sunt primii care fac evaziune. Nu la scară mare, dar la scară mică. Cel care vinde pe caiet nu fiscalizează nimic. Nu înseamnă nici că își dorește să fie evazionist, ci nu are posibilitatea să facă altfel într-un context în care nu există putere de cumpărare.”, explică Adrian Bența.
Încasările și plățile în numerar în vederea prestării de servicii, dividente, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri vor fi reduse la plafonul zilnic de 5.000 de lei către/de la o persoană până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 de lei începând cu data de 1 ianuarie 2015, conform celor furnizate de către Ziare.com.