- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Plafonarea prețurilor la gaze dă rezultate. Românii au plătit cu 20% mai puțin în ultima lună

08 May, 16:30 • Adrian Popovici
Datele furnizate de Engie arată faptul că plafonarea prețurilor la gaze este eficientă. Mai exact, datele arată că românii au plătit cu 20% mai puțin pentru energie astfel obținută.
Plafonarea prețurilor la gaze dă rezultate. Românii au plătit cu 20% mai puțin în ultima lună

Plafonarea prețurilor la gaze începe să producă efecte semnificativ în piața energetică din România, cu o scădere notabilă înregistrată în luna aprilie. Această măsură, implementată pentru a proteja consumatorii împotriva creșterilor bruște și excesive ale prețurilor gazelor naturale, a avut un impact semnificativ asupra costului final al acestora, arată datele Engie, citate de Antena 3 CNN.

Conform datelor furnizate de cel mai important producător de gaze din țară, Engie, prețul final al gazelor pentru luna aprilie a fost înregistrat la valoarea de 0,23 lei/kWh. Mai exact, această cifră reprezintă o scădere de 20% față de luna precedentă, martie, care a avut loc după ce a fost adoptată plafonarea prețurilor la gaze. Astfel, consumatorii au beneficiat de un cost considerabil mai mic pentru gazul natural utilizat în această perioadă.

În luna aprilie, prețul final al gazelor a fost de 0,23 lei/kWh, înregistrând o scădere de 20% față de luna martie. Această reducere semnificativă a costului intervine într-un cadru în care prețul maxim, odată plafonarea prețurilor la gaze, nu poate depăși 0,31 lei/kWh.

Guvernul a introdus plafonarea prețurilor la gaze și energie, explicând că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea consumatorilor vulnerabili. În stabilirea acestor prețuri plafonate, s-a avut în vedere o echivalare aproximativă între nivelul de consum pe gospodărie și nivelul de venit al membrilor familiei.

Plafonarea prețurilor la gaze dă rezultate.
Plafonarea prețurilor la gaze dă rezultate.

Plafonarea prețurilor la gaze, prelungită până în 2025

Executivul a anunțat o nouă prelungire a Ordonanței referitoare la plafonarea prețurilor la gaze și energie pe data de 28 martie 2024. Această măsură este în vigoare până la data de 31 martie 2025.

Menținerea prevederilor Ordonanței pentru următorul an a adus și noi modificări menite să sprijine consumatorii. Până la data de 1 aprilie, producătorii români de gaze aveau obligația de a furniza resurse pentru consumul populației la prețul fix de 150 de lei/MWh, în timp ce marja fixă a furnizorului era de 12 lei/MWh. În conformitate cu noile amendamente legislative, începând cu această dată, prețul de 150 de lei/MWh a fost redus la 120 de lei/MWh, iar componenta de furnizare a crescut de la 12 la 15 lei/MWh.

Scopul tuturor acestor măsuri este de a reduce în mod semnificativ prețurile facturilor la gaze în următoarele 12 luni, iar efectul acestora se resimte deja în buzunarele românilor.

Citește și: Prognoze sumbre pentru România: Cât de mult va crește prețul gazelor. Există și vești bune

Urmărește Daily Business pe Google News