- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un agricultor din Alba a dat lovitura cu o plantaţie rezistentă la secetă: „Eu, care produc de atâţia ani, sunt şocat. Atâta rod nu am văzut în viaţa mea”

28 Aug, 23:45 • Stefan Simion
Ciprian Bogdan Sandu a dat lovitura cu o plantaţie pe care seceta nu o afectează absolut deloc. Dimpotrivă, anul acesta, când seceta severă a făcut ravagii afectând suprafeţe extinse de terenuri cultivate, Ciprian a avut mai mult rod ca niciodată.
Un agricultor din Alba a dat lovitura cu o plantaţie rezistentă la secetă: Eu, care produc de atâţia ani, sunt şocat. Atâta rod nu am văzut în viaţa mea

Este vorba despre o plantaţie de aluni care îi aduce în conturi agricultorului zeci de mii de euro. Mai exact, producția de anul acesta, care merge la export, îi va aduce în conturi în jur de 70.000 de euro.

Livada de aluni se află în localitatea Sâncrai, de lângă Aiud, şi se întine pe o suprafaţă de 6 hectare.

plantaţie

Plantaţie rezistentă la secetă

Ciprian spune că se ocupă de ani buni de cultura de aluni, dar până anul acesta nu i-a fost dat să vadă atât rod.

Eu care produc de atâţia ani şi mă ocup de tot ce se întâmplă în livada asta, sunt şocat de ce văd. Atâtea alune nu am văzut în viaţa mea sub un pom.

Aluna iese curată, mai trebuie sortată în proporţie de 5%. Pentru un preţ bun. Aproximativ între 3 şi 5 kg pe plantă”, povesteşte Ciprian pentru Agrointeligenţa.

Alunele merg la export, în Italia

Ciprian cultivă un soi italian de aluni. Anul acesta, a strâns 14.000 kg de alune. Spune că alunele se vând bine atât pe piaţă internă, cât şi în ţări UE.

Citeste si Afacerea cu care o româncă a dat lovitura! S-a inspirat din Italia și a venit în țara natală pentru a avea succes

La export, kilogramul de alune pleacă cu un preţ de 5 euro, însă în pieţe le găsim cu 50 de lei kilogramul. Acolo, clienții cumpără jumătate de kilogram sau chiar 100 de grame, de 5 lei.

Ciprian spune că a investit în această cultură aproximativ 6.000 de euro. Însă, din al şaselea an, când arbustul ajunge la maturitate, producţia la hectar aduce un profit de peste 8.000 de euro.

Am aluni pe o suprafaţă de şase hectare şi mă voi extinde pe încă patru. Plantarea se face toamna sau primăvara, alunul se cumpără cu 15-20 lei firul. Eu am mizat pe o plantaţie intensivă de aluni, iar pe hectar a fost necesară o investiţie de circa 6.000 de euro, fără teren.

Citeste si Afacerea cu care Sebastian și Ioana au dat lovitura. S-au întors acasă după 7 ani în Italia și și-au transformat visul în realitate

Cu arat, discuit, frezat, făcut găuri, plantat, pus îngrăşăminte de animale, absolut tot ce este necesar. După patru ani începe să facă alune, iar cu producţia din al şaselea an îţi scoţi investiţia.

Se vând foarte rapid, sunt băgate la bursă. Câte ai, atâtea vinzi. Turcii fac preţul, fiind cei mai mari producători, iar în Italia soiul pe care îl am eu îl cumpără direct”, explică Ciprian.

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult