Prezent în România în perioada 11-14 aprilie, preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, în care a vorbit despre strategia alianţei pentru apărarea ţării noastre.
Planul de la conducerea NATO pentru Apărarea României este unul bine stabilit. În interviu, Rob Bauer a discutat despre planurile de apărare la nivel regional la care România lucrează împreună cu aliații săi, care au fost recunoscute de NATO.
Potrivit sursei citate, aceste planuri se concentrează pe două misiuni principale: apărarea împotriva Rusiei și împotriva grupurilor teroriste, iar NATO lucrează împreună cu toți aliații la trei planuri regionale pentru a analiza ce este necesar pentru a îndeplini aceste misiuni.
Te mai poate interesa și: Prețurile alimentelor ar putea ajunge la un nou record istoric. Ucraina: „Avem o situație critică”
„Cred că nu este vorba doar despre România când vine vorba de planurile de apărare la care lucrăm, pe care NATO le-a recunoscut. Prima este Rusia și a doua este reprezentată de grupurile teroriste.
Lucrăm împreună cu toți aliații la trei planuri regionale în care, în principiu, analizăm ce este necesar pentru a îndeplini aceste două misiuni împotriva Rusiei și a grupurilor teroriste.
Să le descurajăm și să ne apărăm eficient și apoi următorul pas este că ne uităm la ceea ce este necesar pentru a executa aceste misiuni, adică capacitatea, unitățile, navele, avioanele, forțele terestre, dar și resursele cibernetice și spațiale pentru a executa cu succes aceste misiuni.
Iar a treia parte este să analizăm apoi modul în care comandăm și controlăm aceste elemente diferite. Iar pentru România, ea face parte din planul regional Sud-Est și, prin urmare, aceasta este comandată de la Comandamentul Forțelor Întrunite din Napoli.
Și astfel, acel comandant își prezintă planul și vom analiza ce este necesar nu doar pentru a apăra România, ci, desigur, și națiunile care se află la sud-est.
Pentru că prea mult timp am crezut că NATO este un fel de organizație la care puteai suna la 911 și apoi Forța de Răspuns a NATO sau VJTF, forțele speciale, forțele de reacție foarte rapidă ar veni și ar salva națiunea. Acum ne întoarcem de fapt la apărarea colectivă și prin urmare, privim acest lucru în mod colectiv”, a spus Rob Bauer.
Oficialul a mai fost întrebat și cât timp va dura războiul deschis de Rusia și cum evaluează evoluția războiului. Acesta a explicat că cel mai important pas este acela prin care oamenii să înțeleagă că Rusia nu se va opri aici, iar Ucraina va trage din răsputeri să facă față.
„Cred că este important ca oamenii să înțeleagă că ambițiile Rusiei sunt mult mai mari, din păcate, decât ale Ucrainei.
Știm dintr-un text de concept de tratat, pe care NATO l-a primit în decembrie 2021, că Rusia vrea să se întoarcă practic la granițele din 1997 și caută un număr mare de națiuni în jurul ei care vor forma o zonă tampon. Și asta înseamnă că nu este vorba doar de Ucraina, ci și de România în final.
Nu cunoaștem niciun plan mai direct de atat din partea Rusiei asupra României și nu vedem pregătiri în acest sens din partea Federației Ruse, dar face parte din ambiția lor. Este extrem de important să ne asigurăm că rușii nu reușesc în Ucraina să câștige acest război”, a mai spus Rob Bauer.
Ai mai putea citi: Războiul din Ucraina provoacă schimbări dure. Traficul pe brațul Sulina a ajuns la un record istoric