- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Planul României cu privire la creșterea natalității și la avorturi. Marcel Ciolacu: „Dăm femeii alternativa”

05 Oct, 14:08 • Bumbeneci Diana
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în cursul zilei de sâmbătă, că în România trebuie să se ia decizii noi cu privire la creșterea natalității în rândul generațiilor ce vor urma. Oficialul susține că se vor lua decizii majore.
Planul României cu privire la creșterea natalității și la avorturi. Marcel Ciolacu: „Dăm femeii alternativa”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, candidat la funcţia de preşedinte al României, a declarat, sâmbătă, că susţine familia tradiţională şi că în programul de guvernare trebuie un plan demografic pentru a da „femeii alternativa ca ultima alegere a sa să fie avortul”.

Marcel Ciolacu vrea noi măsuri pentru creșterea natalității

„Am mai explicat. Sunt unul dintre susţinătorii familiei tradiţionale, dar eu cred – şi am avut o discuţie lungă şi cu domnul Grindeanu şi mai ales cu doamnele din echipă – va trebui în planul de guvernare să venim şi cu un plan demografic. Va trebui să dăm femeii alternativa ca ultima alegere a sa să fie avortul”, a afirmat Marcel Ciolacu, la Biroul Electoral Central, întrebat cum se poziţionează, în calitate de candidat la funcţia de preşedinte al României, faţă de tema avortului şi a parteneriatului civil între persoanele LGBT.

Liderul social-democraţilor a adăugat că statul trebuie să intervină cu alternative pentru ca ultima alegere să fie avortul.

„Normal, se întâmplă să rămână însărcinată când e în studenţie, se întâmplă să rămână însărcinată când niciunul dintre parteneri nu are serviciu. Atunci statul trebuie să intervină să dea o alternativă, trebuie să vină cu un program social ca ultima alegere să fie avortul”, a punctat Marcel Ciolacu.

Vezi și: INS: România avea în 2023 trecut o populație activă de 8,15 milioane de persoane și 455.600 de șomeri

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

România are tot mai puțini copii. Anul trecut, cel mai mic număr de nou-născuți din 1930 până în prezent

Numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-17 ani care aveau domiciliul în România, la 1 ianuarie 2024, a fost de 3,796 milioane, în scădere cu 80.700 comparativ cu perioada similară din anul anterior, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

”La 1 ianuarie 2024 numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-17 ani care aveau domiciliul în România, a fost de 3.796.400, în scădere cu 80.700 comparativ cu perioada similară din anul anterior; Ponderea minorilor în totalul populaţiei după domiciliu a fost, la 1 ianuarie 2024, de 17,4%, în scădere faţă de anii anteriori.

Ponderea băieţilor în segmentul de populaţie mai mică de 18 ani a fost, în ultimii ani, superioară (51,4%), comparativ cu cea a fetelor de aceeaşi vârstă; raportul de masculinitate a fost de 1.057 de băieţi la 1.000 de fete.

În anul 2023, numărul născuţilor-vii înregistraţi la oficiile de stare civilă din România a fost de 155.400 copii, cel mai mic număr de născuţi-vii din 1930 până în prezent.

Cele mai ridicate rate ale natalităţii, înregistrate în anul 2023, au fost în regiunile Nord-Vest (8 născuţi-vii la 1.000 locuitori) şi Centru (7,7 născuţi-vii la 1.000 locuitori), iar cele mai scăzute rate de natalitate s-au înregistrat în regiunile Sud-Est (6,4 născuţi-vii la 1.000 locuitori) şi Sud-Vest Oltenia (6,3 născuţi-vii la 1.000 locuitori).

La începutul anului şcolar 2023/2024, populaţia şcolară era de 3.466.500, cuprinsă într-o reţea de învăţământ cu 7.102 unităţi şi 245.000 cadre didactice.

Din totalul populaţiei şcolare, numărul copiilor din creşe şi grădiniţe era de 547.700, al elevilor din clasele primare şi gimnaziale a fost de 1.597.500, iar al celor din învăţământul liceal era de 602.000.

Pentru aceeaşi perioadă de referinţă, gradul de cuprindere în învăţământ a populaţiei de vârstă şcolară a fost de 70,3%”, se arată în comunicatul Institutului Național de Statistică.

Vezi și: România în declin demografic: INS raportează o scădere dramatică a populației

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult