Conform conducerii Casei Naţionale de Pensii Publice, plata pensiilor nu va fi pusă în pericol, chiar dacă angajații sunt în grevă generală, iar plata acestor drepturi urmează să înceapă pe 4 decembrie, este transmis într-un comunicat al CNPP, potrivit Agerpres.
„Având în vedere sărbătorile legale din 30 noiembrie, respectiv 1 Decembrie, precum şi zilele libere de 2 şi 3 decembrie 2023, conducerea CNPP precizează că a întreprins deja demersurile necesare pentru a asigura plata pensiilor şi a celorlalte drepturi care se achită prin casele teritoriale de pensii, aferente lunii decembrie.
Cu sprijinul factorilor poştali, plata drepturilor va începe cu data de 4 decembrie astfel ca, până de sărbători, toate drepturile să fie achitate”, se menţionează într-un comunicat al CNPP.
Reprezentanţii CNPP au mai atras atenția că ziua de plată este 12 decembrie pentru beneficiarii care au ales plata prin conturi bancare.
„În acest context, având în vedere exercitarea dreptului la protest/grevă al salariaţilor din casele teritoriale, dorim să îi asigurăm pe beneficiari că activitatea acestor instituţii continuă, iar plata veniturilor nu este pusă în pericol”, se mai precizează în comunicat.
APAPR atrage public atenția asupra unei ambiguităţi legislative în Codul fiscal, care creează premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și III facultativ), asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu începând cu 1 ianuarie 2024. În ultimele săptămâni încercările de a aduce schimbări sistemice la Pilonul II s-au intensificat.
Prin urmare, în loc de impozitarea plăților din fondurile private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câştigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire / investire din România.
APAPR afirmă că aplicarea acestor prevederi ar fi injust de penalizatoare pentru participanții la fondurile de pensii private și beneficiarii plăților, astfel că Asociația a demarat, în dialog instituțional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP), procedurile pentru clarificarea cât mai urgentă a acestei ambiguități legislative.
Mai precis, APAPR solicită, inclusiv public, modificarea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Fiscal (Art. 100 și Art. 101) pentru a oglindi în mod corect diferența dintre principiul contributiv care guvernează prin excelență pensiile private și cel necontributiv al pensiilor speciale. În esență, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%, conform sursei citate.