Taxa pentru trecerea Podului Giurgiu-Ruse va fi achitată exclusiv în lei, fără posibilitatea de a plăti tariful și în Euro pentru șoferii cu autovehicule înmatriculate în România (persoane fizice și juridice). Plata în Lei sau Euro pentru trecerea Podului Prieteniei pe sensul Giurgiu-Ruse va fi posibilă doar pentru persoanele fizice și juridice străine, potrivit unui Ordin al Ministrului Transporturilor, citat de Economedia.
Tariful pentru trecerea Podului Giurgiu-Ruse este de 3 Euro sau 15 lei, pentru sensul România-Bulgaria la categoria autoturisme și 2 Euro sensul opus, tarif pe care îl percepe Ministerul Transporturilor din Bulgaria. Modificările la plata tarifului vin în contextul unor noi discuții oficiale între România și Bulgaria pentru a permite plata taxei de pod și online.
,,În conformitate cu prevederile art. 3. din Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A: alin. (3) Tarifele prevăzute în anexa nr. 3 se vor achita de persoanele fizice şi juridice române în lei şi de către persoanele fizice şi juridice străine în lei sau euro.
De menționat este faptul că prin Ordinul nr. 1383/2023 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 1.836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A., s-au eliminat tarifele aplicate în dolari, motivul fiind lipsa de pe piață a unor case de marcat/imprimante fiscal prin care să se încaseze cele trei monede în care se putea achita tariful de trecere pentru utilizarea podului peste Dunăre în sensul Giurgiu-Ruse (lei, euro și dolari).”
Pentru camioanele grele tariful de trecere este de 37 de Euro sau 644 Euro/20 de treceri. 20 iunie este ,,Ziua Podului” (inaugurat pe 20 iunie 1954), iar trecerea mașinilor (autoturisme) pe sensul spre Bulgaria este gratuită.
Te-ar putea interesa și: CNAIR: 100 de milioane de lei alocate pentru modernizarea DN 7 A, șoseaua dintre DN 7 Valea Oltului, Transalpina și DN 66 Valea Jiului
Miercuri, 13 decembrie, la Giurgiu, autoritățile din România și Bulgaria au avut noi dezbateri privind plata tarifului online:
,,Autorităţile române şi bulgare, din judeţul Giurgiu, respectiv regiunea Ruse, Bulgaria, au propus miercuri (n.r 13 decembrie), în cadrul unei întâlniri comune care s-a desfăşurat la sediul ITPF Giurgiu, ca taxa pentru trecerea Podului Prieteniei pentru autoturisme să poată fi achitată online şi, astfel, lucrătorii care se ocupă de încasarea acestei taxe să poată fi transferaţi pentru a se ocupa de activitatea de măsurare a greutăţii autocamioanelor pentru reducerea cozilor de la frontieră, în perioada sărbătorilor de iarnă.
În contextul apropierii sărbătorilor de iarnă şi a minivacanţelor aferente acestor sărbători, când este preconizată o creştere a valorilor de trafic prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, asigurarea fluenţei circulaţiei reprezintă o prioritatea pentru autorităţile cu atribuţii în acest domeniu.
Încă de la debutul întâlnirii, prefectul judeţului Giurgiu, Florentina Stănculescu, a semnalat o problemă deosebit de gravă în ceea ce priveşte traficul rutier în zona Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, şi anume accidentele rutiere tot mai numeroase ce au loc pe DN5 Bucureşti – Giurgiu, cauzate de staţionarea pe zeci de kilometri a tirurilor care tranzitează frontiera româno-bulgară.
Din păcate, tot mai mulţi cetăţeni, indiferent că sunt români, bulgari sau de altă naţionalitate, îşi pierd viaţa în astfel de accidente, de aceea trebuie găsită urgent o soluţie comună pentru evitarea acestor cozi şi fluidizarea traficului în zonă” , se arată într-un comunicat de presă, emis miercuri de Instituţia Prefectului Judeţului Giurgiu și citat de Agerpres.
,,MEMORANDUM cu tema: Stabilirea unor măsuri de fluidizare a traficului rutier şi reducerea timpilor de așteptare la punctele de trecere a frontierei dintre Bulgaria şi România. Memorandumul stabilește un set de măsuri de fluidizare a traficului rutier și de reducere a timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei de la granița cu Bulgaria, măsuri ce vor fi convenite cu partenerii bulgari la nivelul autorităților responsabile, în vederea implementării acestora. Astfel, principalele măsuri propuse se referă la:
– Comunicarea către partea bulgară a disponibilității părții române pentru efectuarea demersurilor de natură practică și legală pentru implementarea măsurilor pentru fluidizarea traficului rutier, cum ar fi: eliminarea activităților de cântărire pe sensul de ieșire din România; plata online a taxei de pod; instalarea unui sistem care să restricționeze accesul/circulației pe Podul Prieteniei, pentru a preveni blocarea traficului pe pod.
– Propunerea organizării unei întâlniri a specialiștilor din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România cu reprezentanții autorităților responsabile din Republica Bulgaria.”, este menționat într-un Memorandum adoptat pe 9 noiembrie 2023.
Vezi și: Finanțare de 435 de milioane de euro pentru fermieri! AFIR a publicat „Ghidul solicitantului”