Proiectul legislativ prevede modificări importante pentru plățile realizate cu cardul în magazine. Astfel, comercianții ar putea fi scutiți de o obligație, şi anume obligația de a emite bon fiscal pentru plățile efectuate cu carduri bancare. Practic, comercianții nu vor mai fi obligați să emită bon fiscal automat pentru tranzacțiile realizate cu carduri de credit sau debit, iar facturile vor fi eliberate doar la cererea expresă a clientului, ceea ce simplifică procesul de cumpărare și reduce costurile comercianților.
„Acest amendament se aliniază eforturilor de modernizare şi digitalizare a economiei, sprijinind atât comercianţii, cât şi consumatorii prin simplificarea proceselor asociate tranzacţiilor electronice”, se arată în noul proiect de lege, scrie BZI.
În plus, aparatele nesupravegheate, cum ar fi automatele de cafea sau de snacks-uri, care acceptă exclusiv plăți cu cardul, nu vor mai necesita aparate de marcat electronice fiscale, deoarece nu va mai fi nevoie de emiterea bonurilor sau facturilor pentru aceste tranzacţii.
În concluizie, pentru comercianți se reduc cheltuielile asociate cu întreținerea aparatelor fiscale și consumabilele necesare pentru emiterea bonurilor, iar consumatorii vor putea solicita bonuri sau facturi doar atunci când consideră necesar.
Pe de altă parte, este important ca românii să fie conștienți de taxa de 0,15 lei aplicată pungilor de plastic utilizate pentru cumpărături. Pungile biodegradabile sunt exceptate de la eco-taxă, dar pot avea alte costuri asociate. Mai mult, de la 1 ianuarie 2025, producătorii de sticle de plastic și ambalaje alimentare din Uniunea Europeană vor avea de respectat o nouă lege, care prevede eliminarea substanțelor chimice dăunătoare din ambalaje, în special a bisfenolului A (BPA). Această interdicție vizează mai multe tipuri de ambalaje – conserve, sticle de băut și ambalaje din plastic – asigurând o mai mare siguranță pentru consumatori.