Platformă subterană de colectare a deşeurilor, în Piaţa Mică din Sibiu. ”În Piaţa Mică se va amenaja o platformă subterană de colectare a deşeurilor menajere, o soluţie mai potrivită pentru un spaţiu din centrul istoric, frecventat de sibieni şi turişti. Primăria Sibiu a semnat contractul prin care se cumpără un astfel de sistem ce va fi amplasat în teren în aproximativ 2 luni”, a transmis, luni, Primăria Sibiu.
Citeşte şi: VIDEO. Autostrada Pitești – Sibiu prinde contur. Au apărut noi imagini spectaculoase cu stadiul lucrărilor
Sistemul va fi compus din 4 containere amplasate în subteran: unul pentru deşeurile reziduale cu o capacitate de 3 mc, unul pentru biodegradabile (2 mc), şi câte unul pentru hârtie/carton şi plastic/metal, fiecare cu o capacitate de 5 mc.
La suprafaţă vor fi amplasate doar fantele de introducere a deşeurilor, acestea urmând să poată fi utilizate cu ajutorul unui card cu tehnologie NFC.
Astfel, se înregistrează numărul exact de aruncări pe fiecare gospodărie, iar taxa de salubrizare va fi calculată în funcţie de aceasta.
”Am depus în cadrul PNRR un proiect pentru crearea a 110 insule ecologice pentru colectarea deşeurilor, în tot atâtea locaţii din oraş. În 15 locaţii am amenajat deja astfel de platforme, cu finanţare din bugetul local. Pentru centrul istoric este necesară însă o soluţie diferită, care să protejeze aspectul Pieţei Mici, un spaţiu cu imobile valoroase, de patrimoniu şi o locaţie de timp liber frecventată de sibieni şi de turişti”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Acestea reprezintă sistemul de colectare a deşeurilor municipale şi asigură colectarea acestora în condiţii de siguranţă, integrarea sistemului în peisajul urban, eliminarea premiselor poluării mediului.
Acest lucru se realizează prin amplasarea în subteran a recipienţilor de colectare a deşeurilor municipale, la suprafaţă fiind numai gurile de alimentare prin care deşeurile ajung în recipienţi. Singurul moment, în care deşeurile sunt la suprafaţă, este acela în care recipienţii sunt ridicaţi la suprafaţă spre a fi goliţi.
Sistemul propriu-zis de colectare a deşeurilor este compus din 4 guri de alimentare, amplasate la suprafaţa solului, prin care se introduce gunoiul ghidat către containerele din subteran până la umplerea acestora.
Partea supraterană este confecţionată din plăci şi profile din oţel zincate la cald şi este acoperită în partea superioara la exterior cu elemente de finisaj, beton. Placa suport superioară are rolul de susţinere şi fixare a cosurilor de inserţie, prin care se introduc deşeurile în containerele subterane, potrivit Electromec.com.