- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Plăți APIA și în luna octombrie. MADR anunță ce bani intră în conturile românilor

08 Oct, 08:00 • Bumbeneci Diana
Plăți APIA în luna octombrie. Ministerul Agriculturii anunță ce sume de bani pot ajunge la beneficiari.
Plăți APIA și în luna octombrie. MADR anunță ce bani intră în conturile românilor

Luna octombrie este una semnificativă pentru fermierii români, nu doar datorită lucrărilor care se desfășoară în această perioadă, ci și din punct de vedere financiar. O serie de ajutoare și subvenții APIA oferite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) urmează să intre în conturile fermierilor pe parcursul acestei luni.

MADR face plăți la APIA și în octombrie

„Lucrul cel mai important pe care îl așteaptă fermierii este plata anului 2024, pentru cererile care au fost depuse în primăvara acestui an. Îi felicit pe cei de la APIA județean pentru că au finalizat controalele mai repede cu vreo 10 zile față de termen. Acum trebuie introduse toate rapoartele în sistemul informatic, astfel încât toți fermierii să aibă șanse egale să intre la plata avansului, care începe pe 16 octombrie.

Guvernul a alocat ministerului 1 miliard de euro, atât ne-am propus să dăm pentru avans în cele 45 de zile. În intervalul 15 octombrie – 30 noiembrie, APIA va da un miliard de euro”, a precizat Adrian Pintea, secretar de stat MADR, pentru AGRO TV.

Citește și: Noi plăți APIA pentru crescătorii de animale. MADR anunță cum poți primi banii

În afară de plățile în avans, APIA urmează să plătească, tot în această perioadă, și ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură.

Plăți APIA
Plăți APIA

„Se plătește motorina trimestrul 3, este un lucru bun, pentru că trimestrul 3 se plătea, de obicei, în anul următor. Au fost aprobați în jur de 168 de milioane de lei și sunt undeva în jur de 17.000-18.000 de beneficiar care primesc banii. Se compensează aproximativ 1,6 lei/litru de motorină utilizată în agricultură”, a mai subliniat Pintea, în emisiunea ”Agricultura Modernă”.

Mai mult, alături de plățile făcute de APIA, fermierii vor primi zilele acestea și despăgubirile de secetă, acordate de Ministerul Agriculturii prin Direcțiile Agricole Județene.

Zilele trecute au fost aprobate de către Guvern 2 miliarde de lei pentru plata secetei, unde se acordă 1.000 de lei/hectar calamitat 100%. Apoi, în funcție de gradul de calamitare, se calculează sumele și se vor acorda prin Direcțiile Agricole Județene. Ei sunt pregătiți”, a mai spus Adrian Pintea, la AGRO TV.

Vezi și: Românii continuă să șocheze autoritățile! O cooperativă agricolă din Botoșani, acuzată că a obținut ilegal 1 milion de lei de la APIA

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult