Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a aprobat în anul financiar european ce tocmai s-a încheiat la 15 octombrie plăți către fermierii români de peste 500 de milioane de euro. Este vorba despre fonduri nerambursabile, dintre care aproape jumătate au fost destinați înființării și modernizării exploatațiilor agricole, susținerii tinerilor fermieri și dezvoltării fermelor mici.
„AFIR a încheiat un an financiar european impresionant de sprijin pentru fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice locale! Între 16 octombrie 2023 și 15 octombrie 2024, am autorizat plăți de 505,7 milioane de euro, depășind ținta de absorbție pentru 2024!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituției.
Potrivit unui comunicat al AFIR, suma plătită în contul beneficiarilor în anul financiar european 2024 este aferentă proiectelor de investiții, finanțate prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Citește și: Finanțare de 300.000 EURO pentru români. Condițiile de îndeplinit la AFIR
Fondurile nerambursabile, provenite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și gestionate de AFIR, au fost utilizate în cea mare parte pentru decontarea cheltuielilor realizate de beneficiari pentru:
– înființarea și modernizarea exploatațiilor agricole, susținerea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici – 251 de milioane de euro;
– investițiile în procesarea produselor agricole și pomicole – 38,3 milioane de euro;
– investiții în infrastructura rurală de bază și de acces și investiții în infrastructura de irigații – 67,8 milioane de euro.
Până la acest moment, valoarea totală a plăților efectuate de AFIR prin PNDR 2020 este de 11,46 miliarde de euro, la care se adaugă valoarea de 229,5 milioane de euro, plăți aferente intervențiilor din Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027). Plățile realizate au fost transferate în conturile beneficiarilor proiectelor de investiții în agricultură și pentru dezvoltarea satului românesc, cât și pentru beneficiarii plăților directe și compensatorii pentru măsurile de mediu și climă.
„Fiecare proiect finanțat prin AFIR contribuie la creșterea competitivității agriculturii românești și la îmbunătățirea condițiilor de trai în mediul rural. Succesul nostru este, în esență, succesul comunităților rurale pe care le sprijinim”, a declarat directorul general al instituției, Dan-Florin Scarlat.
Vezi și: AFIR oferă finanțări de 35 de milioane de euro. Instituția anunță ce români pot primi banii