- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Plățile cu cardul, obligatorii de pe 16 iunie! Acum oricine poate plăti astfel, fără să le fie refuzat acest lucru

14 Jun, 15:08 • Alexe Raluca
Actul normativ care prevede obligația comercianților de a accepta plata cu cardul va intra în vigoare în două zile. Astfel, orice persoană dorește să plătească folosind cardul va avea acest drept, fără să se lovească de un refuz.
Plățile cu cardul, obligatorii de pe 16 iunie! Acum oricine poate plăti astfel, fără să le fie refuzat acest lucru

De pe 16 iunie, toți comercianții vor fi obligați să le ofere clienților posibilitatea de a plăti și cu cardul, potrivit Legii 406/2023/.

Citește și: Pe ce dată intră banii pe cardurile de alimente în iunie? Aproape 3 milioane de români vor primi câte 250 de lei

Plățile cu cardul, obligatorii de pe 16 iunie

Măsura, ce va intra în vigoare de pe 16 iunie, este valabilă atât pentru persoanele juridice, cât și pentru persoanele fizice autorizate sau pentru întreprinderile individuale ori familiale, conform avocat.net.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, se arată în lege.

În expunerea de motive, inițiatorii actului normativ îi vizează în mod direct pe comercianți: „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”.

Astfel, din 16 iunie 2024, toți comercianții vor trebui să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument care să permită plata fără numerar, decizie justificată în expunerea de motive prin „scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată”.

Legea 406/2023 prevedea, inițial, o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile angajaților în numerar, dar propunerea a fost eliminată ulterior, căci nu se preciza exact cum anume se puteau plăti lefurile, ci doar că modalitatea aleasă trebuia să fie fără numerar: „Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”.

Citește și: Avertisment pentru românii care au card sau împrumut la o bancă renumită. Italienii preiau tot