Doar 10 parlamentari au avut contact cu microfonul din plen doar la momentul depunerii jurământului, cu toate astea, lunar le intră în cont peste sute de milioane de lei, a menționat ziare.com. Majoritatea parlamentarilor care au fugit de microfon, cum spuneam, au participat doar la jurământ, moment în care au vorbit timp de doar 30 de secunde.
Parlamentarii au depus jurământul oficial pe 21 decembrie 2020, aceasta fiind prima și ultima zi în care zece parlamentari au luat cuvântul în plen. Cei mai mulți aleși care nu au avut nimic de spus la microfon se regăsesc la PNL și PSD, adică partidele care dețin și cele mai mari grupuri parlamentare. La ora actuală, grupurile PSD din parlament au 155 de aleși, în timp ce liberalii au 121.
Așadar, printre acești parlamentari din coaliția PNL se regăsesc:
La polul opus, parlamentarii PSD care au zis două vorbe doar la depunerea jurământului sunt:
La ce salarii au, nu mai este nevoie să vorbească foarte mult. Așadar, un deputat câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 18.000 și 23.000 de lei brut, în funcție de comisiile din care face parte sau dacă deține vreo funcție într-una dintre cele două Camere.
Astfel, la un venit mediu de 20.500 de lei brut pe lună (aprox. 12.000 de lei net), deputații au câștigat în primele cinci luni de mandat aproximativ 123.000 de lei (72.000 de lei net). Pe lângă salariile generoase, care de la aproximativ 5.000 de lei net în 2017 au explodat la sumele din prezent, un parlamentar mai primește o sumă forfetară pentru cabinetele parlamentare și activitatea parlamentară din circumscripțiile electorale, dintre care jumătate sunt decontabili, iar jumătate sunt luați pe declarație pe proprie răspundere.
La aceasta sumă mai sunt adăugați 1.400 de lei, transport în circumscripția electorală și o diurnă în jurul a 200 de lei. Aleșii care sunt din provincie mai primesc și suma de 4.600 de lei pentru cazare în București. Mai mult, pe lângă venituri și indemnizații, parlamentarii mai primesc telefon, tabletă, transport gratuit cu trenul – CFR, indiferent unde, atât la clasa 1, cât și la vagon de dormit, cât și o călătorie dus întors către circumscripția electorală cu avionul.
Alte articole: Parlamentarii sunt puși la punct! Ce prevede „Legea anti-Șoșoacă” și care sunt noile modificări din regulament