Csaba Lengel, administrator de sere, este de părere că folosirea pesticidelor este una în exces și o problemă care nu va fi niciodată rezolvată. Acesta susține că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor nu-și exercită rolul cuvenit de a verifica piața și de a ține sub control traficul de fructe și legume îmbibate cu pesticide, care afectează sănătatea umană, a informat Prima News.
Legumicultorul a precizat că ANPC nu are nici măcar laboratoare de analiză și doar Agenția Națională Fitosanitară are două, fiind de părere că ANPC ar trebui să facă aceste controale, deoarece ține de siguranța societății.
„Privitor la problema aceasta de folosire a pesticidelor în exces este o problemă care nu va fi rezolvată, trebuie să fim corecţi cu noi şi să admitem că avem o economie la gri închis spre negru, mai ales în zona de fermieri, care nu sunt controlaţi şi nu prea au cum să fie controlaţi câtă vreme ANPC-ul nu are laboratoare de analiză şi doar Agenţia Naţională Fitosanitară creată la cererea Uniunii Europene în 2010 are două laboratoare, două amărâte de laboratoare, unul la Târgu Mureş şi unul la Bucureşti care face analize.
Dar nu sunt suficiente. Ce putem să facem ca să reducem aceste substanţe periculoase din legume şi fructe este ca retailerii să facă aceste analize, se fac la cerere. Pieţele agroalimentare ar trebui să facă aceste controale şi vor fi forţaţi fermierii şi cei care vând la negru pentru că trebuie să recunoaştem în pieţe marea majoritate a legumelor care se vând, că îi place ANAF-ului sau că nu îi place, se întâmplă la negru, pe aceeaşi factură.
Nu cred că e o chestie care se va rezolva şi statul nu cred că e în stare să aloce resurse şi să rezolve această problemă câtă vreme nu reuşeşte să rezolve problema de economie la negru sau la gri închis”, a declarat Csaba Lengel.
Tot el a mai adăugta că cele mai ericuloase legume și fructe pentru sănătatea consumatorilor sunt cele aduse din Turcia.
„Lanţurile de retail controlează aceste niveluri şi este puţin mai safe să cumperi de acolo decât din anumite pieţe din România.. Am văzut mai multe reportaje făcute în anii trecuţi privind măsurarea nivelului de pesticide şi nitriţi la aceste legume şi vă zis sincer feriţi-vă. Oricum, marfa românească e mult mai bună decât cea din Turcia, vă garantez asta.
Şi nici cea din Europa de Vest nu este foarte sigură. Am văzut un sondaj în ultima vreme cele mai toxice legume şi fructe, cele mai mari niveluri de pesticide erau înregistrate în Belgia, după care erau în Italia, apoi în Spania. România era pe ultimele locuri la acest clasament. Cred că nu s-au făcut măsurători, de aceea cred că suntem pe ultimele locuri şi aparent mai sănătoşi”, a explicat Csaba Lengel.
El a fost întrebat ce fac aceste substanţe de coacere.
„Provoacă cancer. Dacă întrebaţi un medic chirurg de la oncologie vă poate spune că cazurile de cancer s-au înmulţit în ultimii 20 de ani din cauza alimentaţiei, marfa procesată şi nivelul de pesticide şi de nitriţi şi de substanţe chimice peste nivelurile admise.
Asta ne provoacă afectări ale sănătăţii. Populaţia noastră este supusă acestui pericol din cauza că autorităţile nu îşi fac datoria cum ar trebui să o facă, să ne protejeze. Ar trebuie să fie controale, ar trebui şi ANPC să aibă laboratoare să verifice în teren ceea ce se întâmplă”, a mai precizat Csaba Lengel.
Alte articole: Plăți cu cardul și coduri QR vor introduse în piețele din România: „Încercăm să fim mult mai transparenţi”