În decursul zilei de astăzi, 5 mai, PNL a făcut o mișcare importantă: concret, a cerut mai mult sprijin comunitar pentru fermierii români, informează stiripesurse.ro. Europarlamentarii au afirmat că obiectivele transmise de Comisia Europeană nu sunt realiste, dar mai mult decât atât, ar afecta agricultorii.
Primele informații arată că PNL a cerut mai mult sprijin comunitar pentru fermierii români, menționând că aceștia nu au nevoie de și mai multe obstacole care să le pericliteze productivitatea. Ideile europarlamentarilor liberali se regăsesc în rezoluția adoptată de Adunarea Politică a Partidului European, în Parlamentul European, în care PPE solicită Comisiei Europene să susțină mai mult fermierii care au fost afectați de evoluția socio-economică.
PNL a transmis printr-un comunicat de presă că, prin documentul adoptat astăzi, PPE cere creșterea fondurilor alocate fermierilor, având în vedere că această ramură a economiei a fost afectată de ultimele evenimente, precum criza energetică, războiul din Ucraina, inflația, pandemia sau creșterea prețurilor. La această rezoluție a lucrat inclusiv Daniel Buda. Europarlamentarul PNL a transmis că a subliniat nevoia unei finanțări adecvate, în urma provocărilor pe care agricultorii le-au confruntat în ultimul timp. Totodată, europarlamentarul a menționat că PPE s-a pronunțat clar asupra propunerilor venite din partea Comisiei Europene, care ar slăbi sectorul agricol și care ar crea un șir lung de probleme pentru agricultori.
Citește și despre: Vești bune pentru fermieri! Ciucă anunță noi ajutoare financiare și noi măsuri preventive pentru agricultori pe fondul exportului de cereale ucrainene
„Prin documentul adoptat azi, PPE susţine creşterea alocărilor financiare de la Bruxelles, în conformitate cu viitoarea Politică Agricolă Comună.
PPE consideră că această ramură a economiei a fost grav afectată de creşterea costurilor, de inflaţie, de pandemie, de criza energetică şi de războiul din Ucraina”, a transmis, vineri seară, PNL, într-un comunicat de presă.
„În intervenţia mea, am subliniat nevoia finanţării adecvate a sectorului agricol, ţinând cont de provocările curente. Prin această rezoluţie, PPE s-a pronunţat clar în privinţa propunerilor care ar slăbi sectorul agricol şi ar crea dificultăţi fermierilor.
În această formulă, obiectivele prevăzute de Comisia Europeană sunt nerealiste şi nerealizabile, iar fermierii europeni au nevoie de alternative viabile, nu de dificultăţi suplimentare”, a declarat Buda.
PNL transmite că respinge decizia Comisiei de a reduce consumul de pesticide cu până la 50% până în 2030, menționând că fermierii români folosesc deja puține substanțe din această categorie, iar impunerea unei scăderi ca aceasta le-ar afecta productivitatea. Totodată, PNL precizează că PPE respinge obligativitatea nelucrării a 10% din terenul agricol, pentru că propunerea este iresponsabilă.
„Din acest motiv, rezoluţia respinge propunerea Comisiei de reducere a consumului de pesticide cu 50% până în 2030.
Reducerea impactului acestor substanţe în producţia agricolă este o idee bună în esenţă, dar măsura trebuie să ţină cont de realitatea din teren. Europarlamentarii PNL au arătat că fermierii români folosesc deja puţine pesticide, iar impunerea unei asemenea scăderi le-ar afecta productivitatea.
De asemenea, PPE respinge obligativitatea nelucrării a 10% din terenul agricol, în scopul restaurării naturii. În condiţiile unei agricole şi alimentare, o asemenea propunere ar fi iresponsabilă”, a mai transmis PNL.
Despre aceste două puncte nerealiste cerute de Comisia Europeană, Dan Motreanu a precizat că țintele naționale ar trebui să fie realizate în funcție de specificul fiecărei țări. Totodată, el a punctat că a fost depus deja un nou amendament la propunerea de regulament, în consens cu interesele fermierilor.
„Am depus deja amendamente la noua propunere de regulament, ţinând cont de interesele fermierilor români.
Am propus ca ţintele naţionale să fie decise în funcţie de specificul fiecărei ţări, dar şi extinderea termenului de aplicare pentru acea cotă de până în 2035. Trebuie să găsim alternative eficiente, care să fie accesibile la scară largă şi abordabile ca preţ”, spune Dan Motreanu.
„Rezoluţia va sta la baza programului electoral al PPE pentru fermieri, care va fi prezentat în alegerile europarlamentare din 2024.
Prin rezoluţia de azi, popularii rămân singura familie politică europeană care apără interesele agricultorilor şi care luptă pentru garantarea siguranţei alimentare în Europa”, concluzionează Siegfried Mureşan, europarlamentarul liberal care a coordonat documentul.
Te-ar putea interesa și: Eugen Tomac este de partea fermierilor! Liderul PMP cere „cel puțin 100 de milioane de euro drept compensații pentru agricultorii români”