O poliță RCA va costa mai mult, în 2025, față de anul anterior, asta în pofida faptului că prețurile sunt plafonate. Măsura plafonării prețurilor la polițele RCA a fost implementată începând cu aprilie 2023, urmând să expire la sfârșitul lui 2024, apoi a fost prelungită de Executiv până în martie anul acesta.
Decizia a venit în contextul retragerii autorizației de funcționare a companiei Euroins, care domina piața asigurărilor auto obligatorii.
Deși, teoretic, tarifele polițelor RCA se mențin la același nivel ca anul trecut, șoferii au observat majorări semnificative ale acestora, cu procente care ajung până la 20%, potrivit Antena 3. În București, un șofer de 37 de ani care deține o mașină de oraș plătește în prezent cu aproape 300 de lei mai mult pentru polița RCA față de anul trecut.
Astfel, România se confruntă cu tarife peste media europeană. În Germania, spre exemplu, costul mediu al unei polițe RCA este de aproximativ 330 de euro, adică circa 1.600 de lei.
Analiștii financiari spun că aceste majorări apărute în pofida plafonării se explică prin inflația crescută și rata ridicată a accidentelor rutiere din România. Țara noastră se află în topul statelor europene cu cele mai multe accidente, acest lucru atrăgând după sine costuri mari pentru despăgubiri și, implicit, o creștere a prețurilor asigurărilor.
În România, șoferii care circulă fără o poliță RCA sunt pasibili de amenzi importante. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, iar pe lângă asta, polițiștii pot să rețină certificatul de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculului. În această situație, mașina nu mai are dreptul să circule pe drumurile publice până la încheierea unei noi polițe RCA.
În cazul în care un șofer fără asigurare RCA valabilă provoacă un accident, acesta va fi responsabil personal pentru acoperirea tuturor pagubelor materiale rezultate.