Pe 25 septembrie 2024, Guvernul României a decis să prelungească plafonarea prețurilor polițelor de asigurare RCA pentru încă trei luni, până la finalul anului. Această măsură, propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vizează menținerea stabilității pe piața asigurărilor RCA și prevenirea dezechilibrelor care ar putea afecta asigurații și asigurătorii, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Decizia care transformă regulile jocului! Mașina se mută obligatoriu de pe locul de parcare plătit
foto: RCA
Decizia de prelungire a plafonării a venit ca urmare a unei analize efectuate de Ministerul de Finanțe, care a observat o creștere semnificativă a numărului de cazuri prelucrate în categoria asiguraților cu risc ridicat.
De la începutul anului 2024, societățile de asigurare au preluat aproximativ 7.500 de astfel de cazuri pe lună, iar numărul total de cazuri a crescut cu aproximativ 19.000 față de începutul lunii iunie.
„În ceea ce privește dezechilibrele existente în piața asigurărilor RCA este de menționat numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, observându-se o creștere semnificativă a acestora cu aproximativ 19.000 de cazuri față de începutul lunii iunie, societățile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024”, se arată în nota de fundamentare a proiectului scos în dezbatere de Ministerul de Finanțe.
Premierul Marcel Ciolacu a zis că prin plafonare se previne o eventuală majorare a prețurilor polițelor RCA, care ar putea crea dezechilibre în piață. Decizia de a plafona prețurile a fost luată, inițial, în primăvara anului trecut, după falimentul companiei Euroins, care a generat o criză pe piața asigurărilor.
„Preîntâmpinăm astfel apariția unor dezechilibre în piață și creșterea prețurilor la aceste polițe auto”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Comisioanele de distribuție pentru polițele RCA au fost limitate la un maximum de 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, în încercarea de a menține costurile sub control.
În prezent, prețurile RCA sunt stabilite pe baza tarifelor practicate de fiecare companie de asigurări la 28 februarie 2023, iar aceste prețuri pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8%. Această reglementare va rămâne în vigoare până la 30 septembrie 2024.
Totuși, în ciuda plafonării, datele prezentate de ASF arată o creștere a prețurilor RCA în primele trei luni ale anului 2024. La sfârșitul lunii iulie, prima medie RCA a crescut cu 11% pentru persoanele juridice, atingând 2.158 de lei, și cu 17% pentru persoanele fizice, ajungând la 1.079 de lei.
Te-ar mai putea interesa și: Motivul pentru care prețurile RCA se vor majora în scurt timp. „Vor crește cu încă 40-50%”