Poliţia rutieră a început să amendeze şoferii care dau insistent „flash-uri” colegilor de trafic pentru a-i putea depăşi sau fac manevre agresive pe şosele.
Un bărbat de 49 de ani din Călăraşi a fost surprins de poliţişti în timp ce forţa un şofer să accelereze pe Autostrada Soarelui pentru a-i permite să înainteze. Bărbatul a fost amendat cu peste 3.400 de lei şi i s-a suspendat permisul pentru 120 de zile. Poliţia Română avertizează că acest tip de bullying în trafic încă persistă.
”Dragă domnule conducător auto/pieton pentru o perioadă,
După măsurile luate de către colegul nostru de la Biroul de Poliţie Autostrada A2, venim şi noi cu o completare. Să vă puneţi în postura celui forţat din spate, aşa cum se vede şi în materialul video. Dacă se speria în acel momentul, avea o reacţie şi tragea de volan? Unde se ajungea?”, au scris, marţi, pe Facebook, reprezentanţii Poliţiei Române, distribuind imaginile cu bărbatul care forţează un şofer să accelereze.
Poliţiştii au precizat că, din păcate, ”acest tip de bullying în trafic încă persistă”.
”Până nu va dispărea, colegi precum Mihai (agentul constatator din cazul de faţă) vor fi acolo să ia măsuri! Conduceţi regulamentar”, au mai transmis oficialii Poliţiei Române.
Şoferul surprins în imagini are 49 de ani şi este din municipiul Călăraşi. El a fost amendat cu 3.480 de lei.
Poliția Rutieră va putea aplica amenzi de circulație și pe baza înregistrărilor de pe camerele video ale primăriilor Poliției Locale și inclusiv camerele de bord ale șoferilor, potrivit unui proiect de lege pe care deputații din Comisia de transporturi l-au votat astăzi în unanimitate, actul normativ fiind susținut și de guvern. În prezent, amenzile pot fi aplicate doar dacă sunt constatate de Poliția Rutieră fie în timp real, fie pe înregistrarea radar. Inițiatorul proiectului de lege, deputatul Mihai Botez, spune că modificarea codului rutier este necesară pentru prevenirea accidentelor, dar și pedepsirea șoferilor agresivi.
În paralel, guvernul a publicat proiectul unei ordonanțe de urgență care cuprinde mai multe modificări ale Codului Rutier pentru prevenirea și combaterea accidentelor produse pe fondul consumului de alcool și droguri, dar care include și posibilitatea ca poliția să folosească înregistrările de pe camerele de bord ale mașinilor.