Poliția Română avertizează cu privire la o tactică frauduloasă recent apărută și care se răspândește rapid prin intermediul rețelelor sociale și a mesajelor SMS. Această nouă schemă, denumită „Dă like-uri pentru bani!”, a atras deja mulți români care au căzut pradă înșelăciunii. Oamenii legii subliniază că este important să fim conștienți de această amenințare și să fim precauți atunci când primim astfel de solicitări sau oferte, pentru a ne proteja banii și datele personale, transmite Agerpres.
„Poliţia Română a descoperit o tendinţă alarmantă de înşelăciune care se răspândeşte rapid prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie. Sub pretextul simplu al ‘aprecierii postărilor pentru bani’, autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înşelăciune în mediul online. Activitatea infracţională începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română, care îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe reţelele de socializare, în special clipuri de pe platforme de specialitate, promiţându-le această activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv”, transmite Poliția Română.
În vederea aparentei legitimități, cei care stau în spatele acestei înșelăciuni trimit sume mici de bani către conturile utilizatorilor care apreciază postările. Aceste sume variază între 10 și 50 de lei, fiind concepute pentru a încuraja participarea și a câștiga încrederea posibilelor victime, avertizează Poliția Română.
În faza următoare a schemei, după cum explică Poliția Română, persoanele potențial afectate sunt încurajate să investească sume mai mari pe platforme care promit câștiguri substanțiale. Aceste promisiuni sunt consolidate prin invitații de a se alătura grupurilor de discuții pe platforme de mesagerie online, unde presupuși „specialiști” în investiții îi vor ghida pentru a obține profituri mai mari. Cu toate acestea, acești „specialiști” sunt de fapt autorii care utilizează tehnici de manipulare pentru a extrage date sensibile și sume importante de bani de la persoanele afectate.
Polițiștii îndeamnă cetățenii să fie vigilenți și să evite orice interacțiune cu mesaje sau linkuri suspecte pe platformele de socializare sau cu promisiuni de îmbogățire rapidă și fără efort. Aceștia sunt sfătuiți să nu dezvăluie niciodată date personale (cum ar fi numele, adresa, numărul de telefon, CNP-ul, seria cărții de identitate etc.) sau informații bancare către persoane necunoscute sau pe platforme nesigure și să verifice întotdeauna identitatea expeditorului înainte de a furniza orice informații sau de a executa orice sarcină cerută.
În plus, Poliția Română recomandă instalarea unui software de securitate actualizat regulat pentru protecție împotriva amenințărilor cibernetice și utilizarea autentificării în doi pași, care adaugă un nivel suplimentar de securitate la conturile online, solicitând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de conectare.
Te-ar putea interesa și: Sebastian Burduja, plângere penală împotriva unui deepfake. Imaginea ministrului folosită pentru o escrocherie în care apare și Enel