Sindicatul Europol a anunțat pe parcursul zilei de astăzi, 5 mai, că Poliția Română face noi achiziții de echipamente. Printre acestea se numără și 2.700 brățări electronice și puști semiautomate cu lunetă, informează ziare.com.
Sindicatul Europol a anunțat pe parcursul zilei de astăzi că Poliția Română intenționează să facă noi achiziții de echipamente. Concret, autoritățile vor să cumpere atât 2.700 brățări electronice, cât și puști semiautomate cu lunetă, pistoale automate și benzi cu cuie pentru oprirea mașinilor.
Despre brățările electronice, sindicaliștii au spus că, în ciuda problemelor pe care le-a mai avut sistemul, ele s-au dovedit a fi eficiente. Mai mult decât atât, ultimele informații arată că Poliția Română are de gând să cumpere inclusiv un sistem mult mai complex pentru monitorizarea traficului auto.
„Observăm că IGPR continuuă acţiunile privind modernizarea dotărilor tehnice.
Astfel, în cursul acestui an, posibil chiar în această perioadă, în dotarea Poliţiei Române vor intra următoarele:
SPIKE STRIPS-uri, cunoscute şi sub denumirea de ”benzi cu cuie”, necesare opririi forţate a autovehiculelor urmărite – 349 de bucăţi;
Puşti semiautomate cu lunetă – 52 de bucăţi;
Pistoale automate calibru 9x19mm – 100 de bucăţi;
Kit-uri de monitorizare electronică (brăţări electronice) în cadrul priectului SIME – 2.700 complete;
Sistemul integrat de monitorizare LPR”, anunţă sindicaliştii Europol.
Citește și despre: Admiterea din mai la Școala de Poliție de la Câmpina. Calendarul probelor eliminatorii și întrebările din legislație la care trebuie să răspundă candidații
Sindicaliștii au precizat că achiziționarea celor 2.700 de brățări electronice sunt necesare pentru dezvoltarea Sistemului de Monitorizare Electronică. Autoritățile au transmis că, în doar 6 luni de la operaționalizarea sistemului, brățările electronice și-au arătat eficacitatea.
Mai mult decât atât, sindicaliștii au punctat că intervenția patrulelor de ordine și siguranță publică a fost promptă datorită respectivelor sisteme, astfel, polițiștii au reușit de multe ori să oprească fapte de violență domestică. Totodată, autoritățile au menționat că, de multe ori, agenții de poliție au reușit să intervină din timp, în momentul în care persoanele supravegheate în sistem electronic și-au înlăturat dispozitivele.
„Chiar dacă au trecut doar 6 luni de la data operationalizării sistemului, acesta şi-a arătat de mult eficacitatea.
Alertele de proximitate transmise de către sistemele de monitorizare electronică au făcut ca intervenţia patrulelor de ordine şi siguranţă publică să fie prompte, nu de puţine ori colegii noştri au reuşit să stopeze în faza incipientă posibile fapte de violenţă domestică.
Totodată, au existat destule cazuri când, persoanele supravegheate electronic, şi-au înlăturat dispozitivele în încercarea de eludare a legii.
Astfel, în urma intervenţiei prompte, s-a reuşit de fiecare dată prinderea acestora, iar în urma sesizării parchetelor şi instanţelor competente, măsurile preventive iniţiale au fost înlocuite cu unele superioare”, au transmis sindicaliştii.
Autoritățile au menționat că se va cumpăra un sistem integrat de monitorizare de la Vodafone România, în valoare de 32 milioane de lei. Prin intermediul lui, Poliția Română va putea monitoriza peste 10.300 de autospeciale în teren, dar la fel de bine, va instala 200 de sisteme tip LPR pe tot atâtea autoturisme.
„Mergem mai departe şi observăm faptul că, Inspectoratul General al Poliţiei Române plusează şi achiziţionează de la VODAFONE ROMANIA un sistem integrat de monitorizare.
Peste 32 de milioane de lei costă acest sistem prin intermediul căruia Poliţia Română va putea să monitorizeze 10.300 de autospeciale în teren, va putea să instaleze 200 de sisteme tip LPR pe tot atâtea autospeciale şi îşi va dezvolta propria infrastructură hardware şi software pentru acest lucru.
Salutăm această achiziţie şi sperăm să fie implementată cât mai repede, iar după ce îşi va dovedi eficienţa să fie extinsă asupra întregului parc auto”, au mai transmis sindicaliştii.
Autoritățile au explicat că introducerea sistemului LPR este necesară atât pentru polițiștii rutieri, cât și pentru cei din cadrul structurilor de ordine publică. Sindicaliștii au punctat că, prin modernizarea GPS a autospecialelor, dispecerii vor avea la dispoziție o nouă metodă de a contacta cel mai apropiat echipaj.
„Având în dotare acest sistem, traficul auto va putea fi monitorizat mult mai eficient, iar în situaţia în care sistemul va sesiza un număr de înmatriculare auto ce prezintă menţiuni operative va putea alerta poliţistul în vederea luării urgente a măsurilor care se impun.
Mai mult, prin monitorizarea GPS a autospecialelor, dispecerii vor avea la dispoziţie o nouă modalitate de a transmite rapid şi eficient intervenţia celui mai apropiat echipaj. În plus, vor putea direcţionat în sprijin celelalte patrule aflate în teren în vederea executării misiunilor”, a mai transmis Sindicatul Europol.