În urma unui nou proiect legislativ polițiștii locali vor putea cere informații suplimentare de la cetățeni. Proiectul legislativ se referă la faptul că la cererea polițistului, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul are obligația de a prezenta și datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.
„Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare amendarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul stabilirii şi în sarcina Poliţiei locale a posibilităţii de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, se precizează în raportul comun de admitere a proiectului, întocmit de comisiile juridică şi de apărare.
Citește și: ANAF a blocat 63.000 de vouchere sociale. Care sunt persoanele vizate
Conform proiectului legislativ, inițiat de către deputații liberali, adoptat luni de Senat, care se referă la modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cetățenii care refuză să să furnizeze aceste date pot fi sancționați și de către polițiștii locali.
„(…) în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare”, se mai precizează în documentul citat.
Este important de meționat faptul că proiectul legislativ a fost adoptat cu două amendamente care prevăd:
„Poliţiștii locali poate solicita aceste date de identifîcare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, respectiv „constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către poliţistul local se fac cu respectarea dispoziţiilor Legii poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare” conform AGERPRES