- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pompe de căldură subvenționate de stat. Anunțul făcut de oficialii de la Ministerul Energiei

08 Oct, 12:49 • Amarie Giorgiana
Guvernul își propune creșterea nivelului de utilizare a pompelor de căldură în sectorul rezidențial. Această formă de încălzire și răcire este deja des întâlnită în clădiri comerciale și industriale.
Pompe de căldură subvenționate de stat. Anunțul făcut de oficialii de la Ministerul Energiei

Guvernul își propune creșterea nivelului de utilizare a pompelor de căldură în sectorul rezidențial. Această formă de încălzire și răcire este deja des întâlnită în clădiri comerciale și industriale. Astfel, programul Electric UP, care urmează să fie lansat, include la finanțare și pompele de căldură, potrivit anunțului făcut de Sorin Elisei, director general în Ministerul Energiei, notează Money.ro.

Pompe de căldură subvenționate. Anunțul făcut de oficiali

Sorin Elisei, director general în Ministerul Energiei a declarat că programul Electric UP include la finanțare și pompele de căldură. Totodată, acesta a spus faptul că creșterea utilizării pompelor de căldură din mediul rezidențial reprezintă una dintre componentele majorării ponderii energiei din surse regenerabile în Planul Naționale Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC).

”Am recunoscut prin actualul PNIESC ceea ce nu se găseşte la nivelul statisticii, dar toată lumea o foloseşte, mai ales în clădirile comerciale şi industriale, sunt foarte multe pompe de căldură şi vom creşte nivelul de penetrare la nivelul rezidenţialului”, a declarat directorul general din Ministerul Energiei, Sorin Elisei.

Mai mult, acesta a subliniat că prosumatorii cu panouri și mijloace de stocare pot să se doteze și cu pompe de căldură. Pentru a atinge acest scop, viitoare schemă de finanțare Electric UP a inclus pompele de căldură la cheltuielile eligibile pentru subvenționare.

Citește și: STUDIU: Tot mai mulți români vor să își instaleze panouri solare sau pompe de căldură: „Au fost supuse unui audit energetic”

Strategia energetică a României arată că utilizarea pompelor de căldură urmează să crească semnificativ până în anul 2035, urmând să aibă o contribuție substanțială pentru satisfacerea cererii de energie termincă în sistem centralizat. În același timp, strategia prevede un procent de 11% pompe de căldură în 2025, 14% în 2030 și maximum 15% până în 2035.

Pompele de căldură electrice sunt o alternativă la încălzirea bazată pe gaze naturale, inclusiv pe fondul creșterii capacităților de producție din surse regenerabile. Însă, pe de altă parte, acestea duc la consumuri crescute de energie electrică în perioadele foarte reci, pe termen lung fiind nevoie de un milion de pompe de căldură instalate la nivel național și o putere necesară instantanee medie de 4kW per pompă de căldură.

Citește și: Proiect de 500 de milioane de lei pentru bucureșteni! Primăria Sectorului 1 vrea să pună panouri solare și pompe de căldură pe toate blocurile

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags: