Porcii vor putea fi vânduţi în pieţe şi târguri înainte de Crăciun. Animalele vor putea fi comercializate doar însoţite de un aviz semnat de medicul veterinar, care certifică faptul că animalele sunt sănătoase.
Potrivit normelor ANSVSA, în alimentaţia porcilor crescuţi în gospodărie nu trebuie să se regăsească resturi de la mesele oamenilor. Mai mult, cei care cresc porci în gospodărie trebuie să aibă echipamente speciale cu care intră la aceştia atunci când trebuie să le facă curăţenie sau să îi hrănească.
Citește și: Sărbători 2023. Se anunță scumpiri majore. Carnea de porc va suferi majorări de peste 20%
Ministrul Agriculturii schimbă normele care le dădeau voie românilor să crească animale doar pentru consumul propriu. ”Va fi modificat acest ordin iar persoanele fizice vor putea valorifica porcii crescuţi în gospodării”, a spus Florin Barbu.
Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA, a explicat pentru observatornews.ro că ”gospodarul dacă respectă regulile pe care autoritatea sanitar veterinară le-a stabilit, respectiv să fie solicitat medicul veterinar ca să facă examenul porcului care face obiectul vânzării, în urma examenlui eliberează un document, iar animalul poate fi vândut”.
După apariția mai multor focare de pestă porcină, Autoritatea pentru Siguranţa Alimentelor a emis un ordin care prevedea că porcii crescuţi în gospodării nu pot fi vânduţi în pieţe.
30 de focare de pestă porcină sunt acum în ţara noastră. De ani buni, numărul porcilor crescuți și sacrificați pentru consum în țara noastră a scăzut alarmant. România importă masiv carne de porc – 80% din consum – din Spania, Germania şi Ungaria.