- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Portretul femeilor în economia României. O analiză a progresului neașteptat din ultimii 20 de ani

26 Mar, 23:59 • Bumbeneci Diana
Evoluția femeilor în forța de muncă din România. Un nou studiu aduce cititorilor o privire de ansamblu asupra ultimelor două decenii.
Portretul femeilor în economia României. O analiză a progresului neașteptat din ultimii 20 de ani

În ultimele două decenii, România a observat o ascensiune a prezenței femeilor în rândul populației active și în poziții de conducere, conform datelor furnizate de Monitorul Social, un proiect derulat de Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Portretul femeilor în economia României

Potrivit definiției internaționale (BIM), populația activă include toate persoanele implicate în activități economice sau sociale, cu scopul de a obține venituri sub formă de salariu, compensații în natură sau alte beneficii, incluzând angajați, antreprenori, lucrători independenți sau membri ai familiei care contribuie la activitățile economice. La recensământul populației și locuințelor din 2021, numărul total al populației active din România a fost de 7.689.000 de persoane, în scădere cu 819.000 față de recensământul din 2011.

În perioada cuprinsă între cele trei etape periodice ale recensământului populației (2002, 2011, 2021), structura populației active în funcție de gen a cunoscut schimbări semnificative. Deși ponderea femeilor în totalul populației active a rămas relativ constantă, înregistrând o ușoară creștere de la 44% la 46%, se observă o evoluție notabilă în ceea ce privește implicarea femeilor în poziții de conducere.

Vezi și: Se schimbă buletinele în România. Când vor avea toți românii carte de identitate cu CIP

Portretul femeilor în economia României
Portretul femeilor în economia României

Participarea femeilor în poziții de conducere (incluzând membri ai corpului legislativ, ai executivului, conducători înalte ai administrației și funcționari superiori) a înregistrat o creștere semnificativă, atât în sectorul public, cât și în cel privat: 34% în 2002, 40% în 2011, și 48% în 2021. În prezent, proporția femeilor în cadrul pozițiilor de conducere depășește ponderea lor în totalul populației active. De asemenea, procentajul femeilor ocupând poziții de conducere este mai mare decât cel al bărbaților (3,14% dintre femeile active dețin astfel de poziții, în timp ce pentru bărbați procentajul este de 2,89%).

În plus, femeile domină în mod crescut în categoria specialiștilor din diverse domenii de activitate: dacă în 2002 ele reprezentau 51% din specialiști, în 2021 procentul a urcat la 60%.

Cu toate acestea, rata de ocupare a femeilor pe piața muncii (59,1% din totalul populației active) este semnificativ mai mică decât cea a bărbaților (77,7%) și sub media ratei de ocupare a femeilor în UE (de 69,3% în 2022). România se confruntă cu unele dintre cele mai mari discrepanțe între sexe în ceea ce privește rata de ocupare.

Ai mai putea citi și: Salariul minim se schimbă de la 1 iulie 2024. Simona Bucura Oprescu: „Este important ca salariul minim să reflecte ceea ce face angajatul efectiv”

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult