Porumbul fiert, un adevărat pericol pentru sănătate. Pe lângă faptul că are un gust deosebit, porumbul conține și o mulțime de vitamine, minerale și fibre și oferă multe beneficii pentru organism. Are substanțe nutritive, precum vitaminele B și C, la care se adaugă fibre și proteine, magneziu și potasiu, dar și doi dintre cei mai importanți antioxidanți: zeaxantina și luteina. Porumbul oferă o cantitate mare de fibre și trebuie menționat că nu conține gluten.
Și, totuși, Carmen Dorobăț, medic infecționist, a lansat un avertisment pentru cei cărora le place porumbul fiert și îl consumă în această perioadă.
„Dacă vedem că este o persoană la care igiena mâinilor lasă de dorit, nu are șervețele, nu are condiții să se spele pe mâini, dacă recipientul nu are tot ce îi trebuie, trebuie să avem rețineri. Să preferăm să cumpărăm din piață și să îl preparăm acasă, dar dacă nu avem timp, să îl cumpărăm din locuri care sunt controlate din punct de vedere medical. Porumbul poate duce la toxiinfecție alimentară pentru că tot ceea ce este aliment și tot ceea ce nu respectă condițiile de igienă, poate să aibă o încărcătură bacteriană care să determine toxiinfecție alimentară”, a spus Carmen Dorobăț.
De asemenea, medicul infecționist le-a făcut câteva recomandări și celor cărora le place să meargă la piscină. „Să meargă în piscine controlate epidemiologic. Să vadă dacă apa este curată, dacă simt vreun miros în neregulă, iar dacă observă că este la depărtare de ceea ce ar însemna un control din partea Direcțiilor de Sănătate Publică, piscinele respective, să evite. Să prefere piscine care sunt în zone cunoscute, controlate”.
Vacanța trebuie organizată cu precauție, a mai spus Carmen Dorobăț, iar alimentele e bine să le consumăm doar din zone care sunt controlate.
„Sunt două zone care trebuie avute în vedere și anume este vorba de alimentație. Nu ne alimentăm din zone care nu sunt controlate. Atenție la alimente, la termenul de garanție, în special la alimentele bazate pe proteine, lapte și derivate, carne și derivate! Pot apărea toxiinfecțiile alimentare. Atenție la mușcăturile de țânțari, care pot fi locul de plecare al unei posibile boli infecțioase. Vacanța trebuie organizată cu precauții minime și să ne bucurăm de acest timp de respiro”.