Mai sunt câteva zile până când începe postul Crăciunului, cunoscut de credicioși și sub numele de postul Nașterii Domnului. Postul Crăciunului oferă oamenilor ocazia de a se pregăti spiritual pentru sărbătoarea Naşterii Mântuitorului.
Postul Crăciunului se întinde pe o perioadă de 40 de zile. Încă de la început și până în ultima zi, credincioșii ortodocşi sunt motivați să se abțină de la anumite alimente, în special de la carne și produse lactate. Această practică are rădăcini adânci în tradiția ortodoxă, având scopul de a ajuta oamenii să se concentreze asupra spiritualității și să se pregătească sufletește pentru Nașterea Domnului, scrie doxologia.ro
Postul este foarte strâns legat de tradiții și obiceiuri la români. În timpul Postului Crăciunului, oamenii vor să cunoască mai bine cu învățăturile lui Iisus Hristos. Începutul postului Crăciunului, dar şi toată durata sa este o perioadă în care se subliniază importanța iertării, a bunătății și a generozității. Credincioșii sunt îndemnați să se ierte unii pe alții și să renunțe la resentimente, pregătindu-se astfel pentru bucuria Nașterii Mântuitorului.
Printre tradițiile asociate cu postul Crăciunului se numără și organizarea de acțiuni caritabile, cum ar fi donațiile pentru cei nevoiași, dar și ajutorul celor care se confruntă cu dificultăți. De altfel, pe timpul postului Nașterii Domnului, creștinii oferă mai multe daruri în numele celor dragi care au trecut la cele veșnice.
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului;
Ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”, conform doxologia.