Postul Crăciunului este mai blând față de cel al Paștelui, pentru că oferă mai multe zile cu dezlegare la pește. Din cele 40 de zile de post, 14 sunt cu dezlegare. Adică, toate zilele de sărbătoare și toate sâmbetele și duminicile care au rămas până la Crăciun. Prima zi de dezlegare a Postului Crăciunului 2024 este 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică.
Cu cât ne apropiem mai mult de luna decembrie, centrele comerciale și piețele din întreaga țară sunt tot mai aglomerate. Chiar dacă Postul Crăciunului limitează varietatea alimentelor de origine animală, meniurile de post devin tot mai creative, incluzând preparate precum sarmale cu orez și ciuperci, fasole bătută sau mâncăruri pe bază de legume și fructe.
Însă, tot mai mulți români se plâng de creșterea prețurilor alimentare, car a devenit o realitate apăsătoare pentru mulți consumatori. Produsele precum ardeii kapia, gogoșarii sau castraveții, sunt semnificativ mai scumpe față de anul trecut. Un kilogram costă acum în jur de 30 de lei, o sumă destul de mare, potrivit Antena 3 CNN.
Prețurile ridicate din acest an reflectă tendințele generale de pe piața europeană, însă impactul este resimțit mai puternic în România. Conform ultimelor analize economice, țara noastră conduce în topul creșterilor de prețuri la alimente, un context influențat de inflația ridicată și de costurile tot mai mari ale transportului și producției.
Rostul postului nu constă în a ține un regim alimentar, ci a ne curăța sufletul prin rugăciune și mărturisirea păcatelor. Postul presupune să te înfrânezi din a face lucruri rele sau care îți dăunează atât ție cât și celor din jur.
În Postul Crăciunului trebuie să te rogi mai mult, să îi ajuţi mai mult pe cei de lângă tine, să ocoleşti cât poţi păcatele, să nu mai judeci, să vorbeşti doar când trebuie şi cât trebuie. Fii îngăduitor cu cei din jurul tău, mai iubitor, împăciuitor și smerit. Și toate acestea să le faci din inimă, nu că așa trebuie.
Rânduiala bisericească transmite următoarele lucruri: