Povestea pictoriței românce care și-a vândut un tablou în Bitcoin. Ștefania Nistoreanu este primul artist din România – și unul dintre puținii din lume – care a vândut o pictură în moneda virtuală. Lucrarea sa „Cryptsy” a fost cumpărată de un colecționar din Hong Kong, după ce fusese expusă pe platforma Bitpremier. Tranzacția a atras atenția presei internaționale, fiind un eveniment pe piața de artă și în industria crypto.
Ștefania Nistoreanu își prezintă, în premieră, lucrările în Spania, în cadrul unei expoziții temporare intitulate „El Tiempo de Verdad” („Vremea adevărului”). Expoziția s-a deschis în orașul asturian Oviedo și se desfășoară pe întreg parcursul lunii mai.
„El Tiempo de Verdad” este o expoziție de iconografie modernă ce are ca temă timpul, cu toate valențele sale. Picturile ilustrează „lupta noastră continuă și aparenta, perpetua noastră înfrângere, dar și armistițiile efemere pe care le facem cu timpul” spune Ștefania Nistoreanu.
Expoziția cuprinde o suită de 18 lucrări în ulei și foiță de aur, printre care „Cronos”, „Mind Labytinth”, „Tree of Life”, „Menage À Trois” sau „Power of Mind”. Picturile, din perioade distincte, spun povestea ultimilor 15 ani din viața artistei, punctând etape importante din evoluția sa, într-o etalare sinceră și nonconformistă. „El Tiempo de Verdad” este o biografie vizuală încărcată de căutări, experiențe și revelații și o interpretare intimă a unei realități primordiale și, de altfel, mereu actuale.
„Este o abordare nouă în contextul cultural actual, o provocare într-o societate foarte avansată, dar și foarte tradiționalistă. În același timp, e un dar de mulțumire pentru Oviedo și provincia Asturias, care m-au îmbogățit și inspirat”, spune pictorița, potrivit Zf.ro.
Lucrările Ștefaniei Nistoreanu sunt expuse în Calle del Aguila 1, în fața grădinii Catedralei San Salvador de Oviedo. „În epoca în care toate religiile, științele clasice, mitologia și supozițiile noastre se focalizează și converg, iconografia modernă e cea care ne aduce mai aproape de acea revelație.
Icoana trezește în om ideea de a ajunge la acest punct, pentru că ea inspiră, influențează și imaginează – prin simboluri, idei și personaje din diverse epoci și culturi – bătălia universală dintre bine și rău, lumină și întuneric, plin și gol, iubire și ură, frică și curaj. Nouă ne rămâne liberul arbitru să hotărâm ce facem mai departe” spune Ștefania Nistoreanu.