Austria a confirmat poziția oficială: țara este împotriva intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen. Ministrul austriac de interne a relatat că în prima jumătate a anului 2023, 5.900 de străini au fost scoși de bună voie și forțat din țară, adică cu 20% mai mult față de perioada similară din 2022, informează stiripesurse.ro.
Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a confirmat că 5.900 de străini au fost scoși din Austria de bună voie sau forțat în prima jumătate a anului. Numărul este cu 20% mai mare față de cel înregistrat în perioada similară din 2022.
Citește și despre următorul subiect: Eugen Tomac, anunț uriaș! Românii pot primi despăgubiri după ce Austria a blocat aderarea statului român la Schengen
„În prima jumătate a anului, mai mulți solicitanți de azil au părăsit Austria, față de noile cereri depuse pentru azil”, a declarat Karner la o conferință de presă.
În aceeași ordine de idei, Ministerul de Interne a confirmat că aproximativ 18.500 de persoane au evitat procedura de acordare de azil. Acestea au părăsit țara de bună voie. Ministrul austriac al afacerilor interne a relatat că bilanțul este unul pozitiv, însă nu este un motiv de sărbătoare.
„Acesta este un bilanț pozitiv, dar nu este un motiv de sărbătoare, ci o obligație de a continua să lucrăm susținut în această direcție”, a spus Gerhard Karner.
Ministrul austriac al afacerilor interne a respins acuzațiile conform cărora polițiștii austrieci au o implicație directă în „pushback” ilegal. Karner a menționat că este permis ca oamenii să fie întorși înapoi la frontieră, dacă nu au șansa de a intra legal în țară. El a precizat că practica este una normală și des întâlnită.
„Adevărul este că „pushback” este o respingere forțată la graniță. Acest lucru este ilegal, este adevărat. Dar este permis ca oamenii să fie întorși înapoi la frontieră, dacă nu au șansa de a intra legal. Asta face Austria, asta e evident că face Ungaria, asta face Germania cu Austria, aceasta este o practică normală”, spune el.
Karner vrea ca Austria să continue să impună veto asupra aderării României și Bulgariei în spațiul Schengen. Concret, țara își menține poziția de până acum și nu este de acord cu aderarea celor două state. Ministrul austriac de interne a precizat că efectuarea controalelor la frontieră este o parte a succesului, tocmai din acest motiv, situația rămâne neschimbată în momentele de față.
Citește și despre: Austria rămâne de neclintit. Guvernul lui Karl Nehammer nu acceptă intrarea României în Schengen. „Este dreptul fiecărui stat”