- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prăbușire pe piața imobiliară din România. Din perioada pandemiei COVID-19 nu s-au mai înregistrat scăderi atât de bruște

10 Sep, 20:11 • Preda Silvia
Scădere semnificativă a pieței imobiliare din România. Astfel de cifre nu s-au mai înregistrat din perioada pandemiei Covid-19!
Prăbușire pe piața imobiliară din România. Din perioada pandemiei COVID-19 nu s-au mai înregistrat scăderi atât de bruște

Luna trecută, piața imobiliară din România a înregistrat o scădere uriașă. Au fost cel puțin 8.000 de tranzacții mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut, informează Mediafax.

În luna august 2024 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 51.067 de imobile, cu 5.954 mai puține față de luna iulie, arată datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna august este cu 8.358 mai mic față de perioada similară a anului 2023.

În topul vânzărilor conduce Capitala, fiind înregistrate în august 2024 8.399. Urmează apoi Ilfov – 3.495 și Brașov – 2.759. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 114, Olt – 233 și Covasna – 303.

Citește și: Explozie de prețuri în piața imobiliară! Chiriile din țară ating noi recorduri. Înțelegerea fără contract, ultima speranță a chiriașilor disperați

Piaţa imobiliară din România înregistrează o scădere în august 2024

Numărul ipotecilor, la nivel național, în august 2024, a fost de 28.587, cu 5.690 mai mare față de august 2023.

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a opta lună a anului 2024 sunt Dolj – 528, Botoșani – 477 și Buzău – 401, mai arată sursa citată.

Scumpiri fără precedent în imobiliare! Chiriile sar în aer

Scăderi în piaţa imobiliară din România
Scăderi în piaţa imobiliară din România

Au explodat prețurile chiriilor în toată țara. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, în luna august 2024, au crescut prețul chiriilor cu 10%. Față de luna iulie a anului curent, prețurile sunt mai mari cu 23%.

De la un an la altul, chiriile cresc cu aproximativ 14%.

Conform datelor colectate de pe platforma noastră, prețurile chiriilor continuă să crească de la un an la altul, deși variațiile lunare sunt relativ mici. În același timp, observăm o creștere a interacțiunilor între chiriași și proprietari, influențată și de perioada de vârf pentru închirieri, care are loc în lunile august și septembrie, când cererea atinge un nivel ridicat, peste 50% fiind generată de studenți în căutare de locuințe”, spune Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Față de aceeași perioadă a anului precedent, în București, chiriile sunt mai scumpe cu 16%.

În luna august a acestui an, o garsonieră putea fi închiriată cu 363 de euro/lună, în medie. Un apartament cu două camere era închiriat cu aproximativ 578 de euro lunar, iar unul cu trei camere se închiria cu un preț mediu de 768 de euro/lună.

Vezi și: Scumpiri fără precedent în imobiliare! Chiriile sar în aer. Cât costă acum să închiriezi un apartament