- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prăbușirea unei industrii din România. Se fac concedieri masive. Ce se întâmplă cu giganții de altădată

23 Oct, 18:36 • Bugiu ⁠Ana Maria
Fabricile de textile din județul Vrancea se confruntă cu probleme severe, reducându-și activitatea și renunțând la tot mai mulți angajați. Această situație afectează un domeniu odată prosper, care asigura aproximativ 6.000 de locuri de muncă în zonă.
Prăbușirea unei industrii din România. Se fac concedieri masive. Ce se întâmplă cu giganții de altădată

Fabricile de textile din județul Vrancea se confruntă cu o criză gravă, reducându-și drastic activitatea și numărul de angajați în ultimii ani. Acest domeniu, care a fost cândva un pilon important al economiei locale, pare acum să se afunde într-o situație fără precedent, afectat de probleme economice și de scăderea cererii, potrivit bugetul.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Cele mai căutate domenii în 2024. Ce salarii câștigă românii în aceste industrii

foto: industrii

Prăbușirea unei industrii din România. Se fac concedieri masive. Ce se întâmplă cu giganții de altădată

În prezent, fabricile de textile din Vrancea asigură aproximativ 6.000 de locuri de muncă, cu majoritatea angajaților provenind din comunitățile locale și din județele învecinate, precum Galați și Brăila. Cu toate acestea, se observă o scădere accentuată a numărului de contracte de muncă, atât la companiile mici și medii, cât și la cele mari, ceea ce ridică semne de alarmă cu privire la viitorul sectorului.

Dificultățile întâmpinate de aceste fabrici sunt exacerbate de creșterea costurilor de producție și de pierderea unor contracte externe, multe dintre ele lucrând anterior pentru branduri celebre. Ion Roman, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Vrancea, spune că această situație necesită o reacție urgentă din partea autorităților și a guvernului, dată fiind natura accelerată a concedierilor și a reducerii activității.

„Fabricile de confecții și-au redus activitatea și au micșorat numărul de salariați. Numărul de contracte de muncă este în scădere, ba chiar scădere accelerată, iar aceasta trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea, pentru autorități, în primul rând, dar și pentru Guvern”, a declarat Ion Roman, președinte al Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Vrancea, organizație membră a Consiliului Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR).

Deși numărul fabricilor de textile din județul Vrancea a scăzut, câteva dintre cele mai mari companii din acest domeniu își desfășoară activitatea în continuare aici. În comparație, cele mai multe societăți comerciale de profil textil se află în București, Iași și Ilfov.

Totuși, județul Vrancea rămâne reprezentat în topul firmelor din România, cu trei companii notabile pe baza cifrei de afaceri din 2023: Pandora Prod SRL pe primul loc, Artifex SRL pe locul trei și Simiz Fashion SRL pe locul patru.

Te-ar mai putea interesa și: O mare industrie se interzice! Parlamentul a votat împotriva fermelor de blănuri din România!