- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bucureştenii ar putea îngheţa de frig în apartamente la iarnă. Prefectul Capitalei: Riscăm să ajungem la 12 grade în casă, în București, în plină iarnă

17 Nov, 09:49 • Andrei Alina
Vremea s-a răcit brusc şi meteorologii anunţă temperaturi scăzute, ploi, lapoviţă şi chiar ninsori în zonele mai înalte. În aceste condiţii, prefectul Capitalei Toni Greblă cere măsuri urgente pentru a nu se ajunge la situaţia ca bucureştenii să rămână fără încălzire în calorifere şi să îngheţe de frig în apartamente la iarnă.
Bucureştenii ar putea îngheţa de frig în apartamente la iarnă. Prefectul Capitalei: Riscăm să ajungem la 12 grade în casă, în București, în plină iarnă

Iarna îşi intră în drepturi şi în România. Vremea se va răci accentuat și va ploua în cea mai mare parte a țării. La munte și, temporar, în zonele mai înalte din nordul Moldovei, vor fi și intervale cu lapoviță și ninsoare. Şi în Bucureşti vremea se răceşte chiar dacă nu ese încă iarnă. Cerul va fi temporar noros, dimineaţa vor fi condiţii de ceaţã.

Spre searã şi la începutul nopţii vor fi ploi ce pot avea şi caracter de aversã. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã va fi de 12…13 grade, iar cea minimã de 6…8 grade.

Citeşte şi: Pompa de căldură, soluţia minune pentru reducerea facturilor. Statul suportă 100% investiţia

 

Prefectul Capitalei: Riscăm să ajungem la 12 grade în casă, în București, în plină iarnă

În aceste condiţii, prefectul Capitalei, Toni Grebla, trage un semnal de alarma despre furnizarea agentului termic în aceasta iarnă şi despre infrastructura degradată din Bucureşti.

Chestiunea cu căldura nu este de joacă! Problema este foarte serioasă. Cât despre infrastructura critică, trebuie spus că niciun furnizor nu are voie să oprească total furnizarea.

Trebuie să livreze un minim de gaze, acest lucru înseamnă că apa din calorifere să ajungă până la 25 de grade. Nu temperatura ambientală, ci mă refer la temperatura din calorifere. Și nu te ajută foarte mult. Poți ajunge în casă la 12 grade, dacă, în calorifere, apa este de 25 grade.

Situația aceasta ar crea un disconfort foarte grav pentru bucureșteni. Nu e vorba că vom fi la 19 grade în casă, ci la 12 grade, dacă nu se rezolvă situația”, a spus prefectul Capitalei, Toni Greblă, la DC News.

Citeşte şi: Lovitură de proporții pentru Capitala României. În această iarnă, oamenii ar putea rămâne complet fără căldură și apă caldă

 

Bucureştenii riscă să rămână fără căldură și apă caldă la iarnă

Pe lângă infrastructura degradată a sistemului de încălzire, Capitala se mai confruntă cu o problemă. Compania de termoficare din București e la un pas de executare silită din cauza unor datorii de peste jumătate de miliard de lei.

 

Situația este una fără precedent, atrage atenția Termoenergetica într-o scrisoare trimisă Primăriei și Consiliului General, obținută de Digi24 și publicată inițial de Hotnews.ro.

Se pare că sunt șanse foarte mari să se ajungă la insolvență, iar asta pune în pericol furnizarea energiei termice în București, în plin sezon rece.

 

Gabriela Firea, atac la Nicuşor Dan pentru datoriile Termoenergetica înainte de iarnă: Singurii care suferă sunt miile de bucureșteni care rămân zilnic fără apă caldă și căldură

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, îl acuză pe actualul edil Nicușor Dan că este principalul vinovat pentru această situație.

Vine iarna și sute de mii de bucureșteni se îngrozesc la gândul că ar putea rămâne fără căldură. Primarul general s-a laudat că va fi mult mai bine, dar realitatea este cu totul alta. Termoenergetica, dată de Nicușor Dan pe mâna USR, amenință că se poate bloca din cauza datoriilor, în timp ce primarul se bate cu pumnul în piept că facturile sunt achitate. Singurii care suferă sunt miile de bucureșteni care rămân zilnic fără apă caldă și căldură”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Problema termoficării din București nu poate fi rezolvată peste noapte, dar în orice caz este nevoie de fapte, nu de vorbe. În mandatul meu de primar general am început reparațiile atât de necesare la conductele vechi de 30-40 de ani și am accesat fonduri europene în valoare de 300 milioane de euro pentru reparația a 200 km de conducte.

Din păcate, așa cum am mai spus, contractul pentru care am muncit eu și echipa mea a fost blocat intenționat în campania electorală, iar Nicușor Dan s-a grăbit doar să îl semneze. Lucrările propriu zise nu au început însă nici după 2 ani”, a mai spus actualul ministru al familiei.

Urmărește Daily Business pe Google News