Ce trebuie să facă tinerii pentru a beneficia în continuare de cei 255 de lei. În țara noastră, alocația pentru copiii cu vârsta de până în doi ani este de aproximativ 630 de lei lunar, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani, este în jur de 255 de lei pe lună. În cazul copiilor cu dizabilități, alocația rămâne constantă la 630 de lei pe lună, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Citește și Legea alocațiilor se poate schimba în 2023. Părinții ar putea primi mai mulți bani
Elevii care împlinesc vârsta de 18 ani în timpul vacanței de vară trebuie să știe că vor avea alocațiile suspendate, însă acest lucru va dura până la începerea noului an școlar, când vor primi alocațiile retroactiv, transmite Antena 3CNN.
În România, condiţiile pentru primirea alocaţiei şi de către tinerii care au trecut de vârsta majoratului sunt reglementate de Legea 61/1993 care prevede următoarele:
art.1
(1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.
(2) Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.
(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
art.4
(5) Pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3), plata alocaţiei de stat se face direct acestora, pe bază de cerere. Procedura de plată se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, se arată legea.
Pentru a beneficia în continuare de acest sprijin financiar tinerii care au peste 18 ani trebuie să completeze o cerere pentru alocație. Aceasta trebuie depusă ulterior la secretariatul unităților de învățământ la care sunt înscriși.
Cererea de alocație trebuie să fie însoțită de copia actului de identitate și de o adeverință eliberată de școala respectivă care atestă faptul că elevul urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, continuă fără întrerupere și nu repetă anul școlar.
În cazul în care elevul de peste 18 ani repetă un an școlar, din motive medicale, cererea va fi însoțită și de copia certificatului medical sau a altui document medical care atestă respectiva situație.
Potrivit autorităților, pentru a înregistra dosarul în baza de date a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului- Serviciul Alocații, vor fi necesare următoarele documente:
Elevul va completa cererea pe propria răspundere la care va atașa actele menţionate anterior. Pentru continuitatea alocației, cererile vor fi completate şi depuse în cursul lunii în care elevul va împlini vârsta de 18 ani.
Citește și Alocații 2023. Ce bani ajung la români pe timpul vacanței de vară