- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Premieră, după 4 ani. Ratele la bănci, în cădere liberă! Andrei Perianu: „A fost o sperietură generală pentru oricine pe planetă”

25 Sep, 18:33 • Bugiu ⁠Ana Maria
Pentru prima dată în 4 ani, ratele la bănci vor scădea. Ce spune Andrei Perianu.
Premieră, după 4 ani. Ratele la bănci, în cădere liberă! Andrei Perianu: „A fost o sperietură generală pentru oricine pe planetă”

Andrei Perianu a declarat că, pentru prima dată în ultimii patru ani, dobânzile încep să scadă, atât în România, cât și la nivel internațional. În Statele Unite, dobânzile au scăzut de la 5,5% la 5%, un semnal economic major, iar în Europa și România, scăderea este de jumătate de punct procentual. Aceasta marchează un moment important pentru piețele financiare globale, potrivit Antena 3 CNN.

„Pentru prima oară vedem că scad dobânzile. Scad dobânzile și în Statele Unite, care este cea mai importantă economie a planetei, de la 5,5 la 5 lasută. Este un mega-semnal… Și nu se întâmplă doar în Statele Unite. Avem scăderi de dobânzi cu jumătate de punct procentual și în România, cât și în Europa”, a explicat Andrei Perianu.

Te-ar mai putea interesa și: Românii sunt pe locul 1 în Europa în topul vacanţelor de lux. Care sunt destinaţiile preferate

foto: Andrei Perianu

Premieră, după 4 ani. Ratele la bănci, în cădere liberă! Andrei Perianu: „A fost o sperietură generală pentru oricine pe planetă”

Andrei Perianu a subliniat că actuala generație a fost martoră pentru prima dată la o inflație mare, care a dus la creșteri neașteptate ale dobânzilor. Acest fenomen a afectat bugetele persoanelor, care au luat credite, fie personale, fie pentru locuințe, determinându-le să plătească mult mai mult decât au prevăzut inițial. Situația a generat îngrijorare globală, nu doar în România.

„Cred că e important să ne dăm seama un pic de context. Pentru prima oară în ultima perioadă, o generație probabil ca mea a văzut că putem să avem și inflație mare și inflația aceasta mare a tras după sine dobânzi nesperat de mari.

Și a fost o problemă pentru că atunci când te împrumuți de la bancă sau când îți faci un credit, fie personal, fie de locuință, îți faci un buget pe care te bazezi și observi că peste ani bugetul acela se dublează sau trebuie să dai semnificativ mai mulți bani la bancă. Și asta a fost o sperietură generală pentru oricine pe planetă, nu doar în România”, spune Andrei Perianu.

Persoanele care au deja credite vor aloca sume mai mici pentru rate, iar tinerii aflați la început de drum vor avea șanse mai mari să acceseze credite și să își cumpere o casă.

Creșterea dobânzilor din ultimul an a fost atât de restrictivă încât mulți au evitat să mai ia credite, forțând băncile să ofere condiții mai avantajoase. Andrei Perianu a mai spus că aceste oferte speciale reprezintă doar începutul și se vor îmbunătăți în anii următori, până în 2025 și chiar mai departe.

„Pentru prima oară în ultimii 4 ani, putem spera că ratele noastre de la bancă o să scadă sau, mai concret, pus, o să ne rămână mai mulți bani în buzunar sau va trebui să alocăm sume din ce în ce mai mici pentru ratele noastre.

Fie alocăm sume din ce în ce mai mici pentru ratele noastre, fie unii care sunt la început de drum, poate doar au început să să muncească sau s-au angajat de curând, vor avea șansa să își cumpere și ei o casă, pentru că o să aibă acces la credite.

Ca să vă dați seama, dobânzile acestea au fost atât de restrictive, au fost atât de mari și au fost atât de de speriat, încât foarte puțini oameni s-au mai gândit să-și ia vreun credit anul trecut. Băncile au reacționat, și-au dat seama că nu mai au cui să dea aceste credite și au venit cu oferte speciale în piață deja de anul trecut.

Dar cred că vestea bună e de-abia la început. Aceste oferte speciale vor fi din ce în ce mai bune pe măsură ce o să ne mișcăm către 2025 și mai departe, în anii viitori”, a mai spus Andrei Perianu.

Te-ar mai putea interesa și: Lovitură pentru români: IRCC crește la 1 octombrie. Ratele la credite vor fi majorate