- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Premieră în acest an! România a început să importe gaze din Ungaria

06 Dec, 11:22 • Fundeanu Madalina
România importă în prezent gaze din Ungaria. În total, se importă 6,3 milioane de metri cubi, la un consum de 46,3 milioane de metri cubi.
Premieră în acest an! România a început să importe gaze din Ungaria

După ce pe tot parcursul acestui an România a exportat gaze către Ungaria – în fapt, tranzit, dar și din producția internă (Petrom), astăzi, 6 decembrie, situația s-a schimbat radical. Acum noi importăm din Ungaria, prin punctul Arad-Szeged, 1,4 milioane de metri cubi, potrivit datelor interactive Transgaz, potrivit datelor transmise de Economedia.

România importă acum gaze din Ungaria

De fapt, și acesta reprezintă un tranzit pe la vecini, sursa gazului fiind cu totul alta, pentru că Ungaria nu are o producție semnificativă. Pot fi gaze de la hub-ul Baumgarten, Viena sau gaze venit din Rusia, via Turcia, Bulgaria și Serbia.

Nu este singurul nostru import, aducem gaze și din Bulgaria, pe la Kardam – Negru Vodă, 4,9 milioane. Sursa acestor gaze nu este însă Bulgaria, ci alta, țara vecină fiind doar placa turnată pentru producători cum ar fi Rusia, Azerbaijan sau SUA, Qatar, pentru GNL descărcat în terminalele de la Mediterana.

Ai putea fi interesat și de: Lipsa de scanere din punctele de intrare şi ieşire din ţară aduce un prejudiciu uriaş bugetului de stat. Declarațiile ministrului Finanțelor

import gaze
import gaze

În total, în prezent importăm 6,3 milioane de metri cubi, la un consum de 46,3 milioane de metri cubi. În afara importurilor din Ungaria și Bulgaria, mai deținem 24,1 milioane de metri cubi producție curentă și 15,9 milioane de metri cubi extracție din depozite.

Importul de gaze din Ungaria poate fi explicat doar în parte printr-un necesar suplimentar intern de consum (nu există un necesar atât de mare, vremea este mai degrabă blândă), ci, mai probabil, este vorba de oportunitatea de preț La Baumgarten, Viena, prețul de piață al gazului este de 37-38 de euro/MWh.

Pe Bursa Română de Mărfuri costă 205-210 lei/MWh, adică 41-42 de euro/MWh. Nu este o diferență atât de mare de preț, dar, în schimb, diferă cantitățile disponibile. Pe BRM se observă că sunt scoase la vânzare câteva sute, cel mult mii, de MWh. În schimb, la Viena sunt dipsonibile cantități de zeci de mii de MWh, la o singură licitație. Practic, în afară de micul avantaj de preț, un trader sau consumator român ar putea să se îndrepte către Austria, dacă ar enevoie de cantități mai mari.

Vezi mai multe știri: Noua etichetă care apare pe tot mai multe produse alimentare din magazine. Ce semnifică logo-ul „DOR” și de ce trebuie să fim atenți la acesta

Urmărește Daily Business pe Google News