Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță o premieră pe piața muncii din țara noastră. Autoritățile au transmis că a fost lansată platforma prin care persoanele fizice vor putea plăti în mod legal pe cei care sunt considerați acum prestatori casnici. Mai exact, în acest fel vor putea fi plăți românii care sunt șoferi personali, bucătari, grădinari sau îngrijitori, de exemplu, după cum transmite Economedia.
În 2021, Ministerul Muncii a lansat un proiect cu scopul de a reglementa activitatea micilor prestatori casnici, inițiativă ce ulterior a fost adoptată și promulgată în 2022. Scopul proiectului a constat în instituirea unei fiscalizări minime a veniturilor și în garantarea accesului la pensii și îngrijiri medicale pentru micile prestatoare casnice care activează în prezent în sectorul informal – cum ar fi grădinarii, șoferii personali, bucătarii sau îngrijitoarele. Legea include și prevederi privind beneficiile fiscale destinate angajatorilor.
Te-ar putea interesa și: Inspecția Muncii, amenzi de peste 1,85 milioane de lei pentru patronii de brutării. Care sunt cele mai importante nereguli descoperite
Prin intermediul platformei lansate marți, se pot achiziționa tichete destinate remunerării micilor prestatori casnici. Aceste tichete includ beneficii legate de asigurările sociale și de sănătate, oferind astfel acestora acces la servicii medicale acoperite de stat și contribuind bugetul de pensii.
În plus, platforma facilitează interacțiunea între beneficiari și micii prestatori casnici. Beneficiarii pot publica în secțiunea „Marketplace” serviciile de care au nevoie, iar prestatorii pot oferi serviciile pe care le pot furniza, facilitând astfel intermedierea între cerere și ofertă în domeniul activităților casnice.
Prin înregistrare pe platformă și furnizarea serviciilor pe baza tichetelor valorice, micii prestatori casnici pot accesa beneficii precum asigurări de pensie și sănătate, cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, echivalentul a 1.275 de lei pe lună. Din suma totală de 15 lei pentru un tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare ale prestatorului pentru a se califica pentru asigurarea de pensie și sănătate, fără a fi necesar un contract de muncă între părți.
După cum transmite Ministerul Muncii, convenția pe care o semnează micii prestatori casnici și beneficiarii serviciilor acestora trebuie să includă aceste detalii:
Pot deveni prestatori casnici orice persoană care a împlinit 16 ani și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități domestice necalificate, indiferent că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.